Volintiru, Romgaz: Centrala pe gaze de la Iernut trebuie să fie funcţională la sfârşitul lunii decembrie
„Cu siguranţă trebuie ca la sfârşitul lui decembrie centrala de la Iernut să fie funcţională. Nu avem altă soluţie şi vom face toate eforturile în continuare pentru a o avea la cheie atunci. Iernut este o investiţie la cheie. (…) General Electric în acest proiect, ca a treia parte, reprezintă un mare plus pentru noi şi ne va ajuta să atingem acest deziderat. În momentul acesta lucrările sunt finalizate în proporţie de 90 spre 92%”, a menţionat Adrian Volintiru.
Acesta a subliniat că unul dintre principalele motive de întârziere a lucrărilor la centrală a fost pandemia de Covid-19 deoarece pe şantier „nu au putut fi prezenţi mai mult de 200-220 de persoane, în condiţiile în care, realist, este front de lucru pentru 700 de persoane”.
„Ieri a expirat actul adiţional. Tot ieri, în jurul orei 23 am reuşit să semnăm act adiţional pentru prelungire până pe 26 decembrie 2020. Din fericire am avut sprijinul şi suportul atât al Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a domnului Virgil Popescu, cât şi a Guvernului, care ne-au ajutat, ne-au înţeles şi au emis o hotărâre de Guvern prin care prelungesc programul PNI până în decembrie. În acelaşi timp, ne implicăm la fel de activ în discuţiile cu consorţiul ca să aducem finanţarea la zi, chiar ne implicăm în finanţarea lor. Este implicat într-un acord tripartit şi General Electric, ceea ce pentru noi reprezintă un punct în plus şi o apreciere deosebită pentru ceea ce vrem să facem din partea partenerului american. (…) General Electric în acest proiect, ca a treia parte, reprezintă un mare plus pentru noi şi ne va ajuta să atingem acest deziderat”, a mai spus directorul general Romgaz.
Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.
Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale, dar au apărut întârzieri, atât ca urmare a unor neînţelegeri între parteneri, cât şi a unei prevederi din OUG 114 privind majorarea salariilor în construcţii, după cum declara Adrian Volintiru, directorul companiei, la sfârşitul lunii august.