Volker Raffel, E.On: „Să nu ajungem să construim trei sau patru infrastructuri în paralel doar pentru încălzirea caselor”

Șeful E.On România, Volker Raffel, a atras atenția că, în lipsa unei planificări corecte în tranziția energetică, s-ar putea ajunge să fie construite mai multe tipuri de infrastructuri de distribuție – de energie electrică, gaze și hidrogen, cu costuri prea mari pentru utilizatori, doar pentru a asigura încălzirea locuințelor.
Mihai Nicuţ - mar, 29 oct. 2024, 20:46
Volker Raffel, E.On:

“Aud persoane care spun că răspunsul corect este totul electric. Nu spun că energia electrică și investițiile mai mari în regenerabile nu sunt bune, dar să le facem corect. De exemplu: dacă punem împreună elementele strategiei energetice europene într-un mod greșit, ajungem să construim mii de MW de noi capacități regenerabile (prima investiție), construim electrolizoare care produc hidrogen (a doua investiție), construim depozite de hidrogen (a treia investiție), le transportăm (a patra investiție), avem o centrală pe gaz pregătită pentru hidrogen care transformă hidrogenul în electricitate (a cincea investiție), apoi modernizăm rețeaua de distribuție electrică (a șasea investiție) și, în final, demontăm centralele pe gaz existente (a șaptea investiție) și construim o pompă de căldură care costă între 10 și 35 de mii de euro, dacă apartamentul este pregătit pentru asta. În total, opt investiții la nivel macroeconomic doar pentru a aduce căldură într-un apartament”, a spus Volker Raffel, la conferința PowerShift Summit, eveniment organizat de RWEA şi RPIA, alături de WindEurope şi SolarPower Europe.

Șeful E.On a mai spus că nu ar trebui promovată o dezbatere legată de viitorul încălzirii, pentru că altfel lucrurile pot merge pe un trend ilogic, în care să apara mai multe tipuri de infrastrcutură care să ofere în final același serviciu.

“Singurul lucru și mai rău ar fi să construim trei sau patru infrastructuri în paralel, cum ar fi o rețea de distribuție pentru încălzire, o rețea electrică pregătită pentru pompe de căldură, o rețea de gaze naturale care să transporte gaze naturale sau hidrogen și poate cineva apoi să sugereze să construim și o infrastructură pentru hidrogen. Deci, patru infrastructuri – este asta o nebunie? Da, este o nebunie! Ceea ce avem de fapt nevoie este o dezbatere națională despre unde și cu ce sursă să asigurăm încălzirea. Nu patru infrastructuri pentru aceeași zonă, ci una, care să aibă un scop logic.

Dacă reușim să facem acest lucru corect, atunci este bine să investim în energia regenerabilă. Dar să facem și stocarea într-un mod eficient. Hidrogenul este sigur, l-am testat, până la 20%, nu există probleme, și imaginați-vă ca 20% din volumele de gaze naturale din rețelele noastre de distribuție să fie cu hidrogen. Putem injecta hidrogenul când soarele strălucește și bate vântul și să folosim mai puțin gaz natural din stoc atunci când nu este. Cred în pompele de căldură, are sens să punem pompe de căldură, dar să nu facem o soluție universală pentru toate, ci să facem lucrurile corect”, a spus Volker Raffel.

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție, respectiv de furnizare a energiei şi a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia......
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare aferente sistemului RO e-Transport a fost ...
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Ministerul Energiei a reuşit să promoveze joi, în Guvern, după aproximativ un an de consultări, de muncă voluntară, ...
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile Pfizer și Moderna, scăderi imediat după anunț
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile ...
Recenta numire a lui Robert F. Kennedy Jr. în funcția de secretar al Sănătății și Serviciilor Umane de către președintele ...