‘Ca bancheri, trebuie să subliniem că în sistemul bancar românesc există foarte multă lichiditate. Este un aspect pe care vreau să îl repet, este un avantaj pe care economia reală trebuie să îl folosească. Existenţa unei lichidităţi masive în piaţă la ora actuală ne duce, automat cu gândul că aceşti bani au început să se ieftinească şi costul creditării a început să se ieftinească. Este un lucru foarte bine venit, pe care îl sprijin pentru că şi noi, ca bancheri, trăim pentru a face investiţii şi a ne asuma nişte riscuri. Şi nu vorbesc de riscuri pe termen scurt. Vorbesc de o colaborare cu mediul de afaceri pe termen lung’, a spus Bogdan Neacşu.
Vicepreşedintele Volksbank România apreciază că pentru o dezvoltare durabilă trebuie să se dea prioritate capitalului autohton, scrie Agerpres.
‘Trebuie să găsim acele proiecte bancabile şi să ne asumăm riscurile, bănci şi antreprenori, să investim în resurse specializate. Totodată, este necesară găsirea unei noi pieţe de desfacere, piaţa locală pare suprasaturată pe anumite nişe, e bine să depăşiţi orizonturile României şi ale Uniunii Europene şi să căutaţi alte pieţe de desfacere’, a precizat Neacşu.
Pe de altă parte, Neacşu apreciază că, în 2014, diferite segmente ale pieţei autohtone au început să îşi revină. El apreciază că sectoare precum agricultura, IT-ul sau transporturile şi logistica nu numai că şi-au revenit, dar au şi o performanţă foarte bună. Cu toate acestea, nivelul proiectelor care se încadrează pentru finanţare este foarte scăzut în prezent, de circa 18%-20%.