Judecătoria Sectorului 2 a hotărât să admintă acţiunea a 600 de persoane (313 de beneficiari de credit şi co-debitori)Volksbank împotriva băncii şi a decis eliminarea clauzelor considerate abuzive din contractele de credit. Clienţi cu 30 de convenţii de credit s-au retras din proces de-a lungul timpului.
Astfel, clienţii, reprezentaţi de avocatul Gheorghe Piperea, au obţinut eliminarea comisionului de risc şi restituirea sumelor aferente acestuia.
De asemenea, pentru cei care au avut în contracte dobânzi fixe care au fost crescute de către bancă, instanţa a decis restituirea sumelor încasate suplimentar.
A fost eliminată şi clauza care permitea băncii să modifice dobânda fără criterii transparente.
De asemenea, au mai fost eliminate şi alte comisioane, precum cel de rezervă minimă obligatorie.
Aceast proces colectiv a făcut parte, iniţial, dintr-unul mai mare, intentat Volksbank la Tribunalul Bucureşti. Instanţa a decis să spargă în două procesul şi să trimită la Judecătorie în martie 2012 clienţii pentru care sumele din convenţiile de credit sunt mai mici de 100.000 de lei. În grupul iniţial erau 1021 de persoane, cu aproximativ 600 de convenţii de credit.
Actele adiţionale semnate la aplicarea OUG 50, nule în zona clauzelor abuzive
Instanţa a decis şi nultitatea clauzelor din actele adiţionale semnate sau nesemnate de către clienţi care modificau clauzele contractuale iniţiale considerate abuzive de către clienţi.
Celelate prevederi din actele adiţionale se menţin, dacă au fost semnate de către clienţi.
Decizia Judecătoriei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.
În urmă cu o săptămână Volksbank a câştigat un proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în faţa a doi clienţi, una dintre rarele decizii favorabile băncii.
Recent, împotriva Volksbank România a fost începută urmărirea penală ca urmare a plângerii unui client care reclamă că banca i-a introdus noi comisioane în contract la implementarea OUG 50.
Reprezentanţii Volksbank spun că banca va ataca cu recurs această decizie.