Volksbank România şi-a redus rata creditelor neperformante la mai puţin de 8%

Economica.net
03 09. 2014
volksbank_78643356_99142200

Potrivit unui articol publicat marţi de Bloomberg, autorităţile austriece analizează posibilitatea mutării activelor neperformante ale grupului bancar Oesterreichische Volksbanken AG (OVAG) într-o ‘bad bank’, înfiinţată special pentru restructurarea unui alt grup bancar austriac, Hypo Alpe-Adria-Bank International AG.

În ‘bad bank’ ar putea să ajungă şi active din România ale OVAG, portofolii de credite pentru companii şi credite imobiliare ale OVAG, ceea ce ar putea îmbunătăţi nivelul de capital al băncii şi ar diminua necesitatea unor deprecieri de active în avanpremiera testelor de stres ce vor fi derulate luna viitoare de Banca Central Europeană.

Un articol publicat săptămâna trecută de cotidianul austriac Der Standard, arăta că Volksbanken-Verbund, combinaţia dintre OVAG şi cele aproximativ 50 de bănci regionale care o deţin, nu va trece testele de stres derulate de BCE, în condiţiile în care ar avea un deficit de capital de 600 până la 800 milioane de euro.

Varianta transferului activelor neperformante către o ‘bad bank’ este una dintre opţiunile analizate de organismele de reglementare bancară din Austria, pentru a răspunde acestor necesităţi de capital. Această opţiune urmează să fie discutată de Guvernul condus de Werner Faymann, care, luni, a trecut printr-o remaniere prin numirea unui nou ministru de Finanţe, Joerg Schelling, fost preşedinte al consiliului de supervizare la OVAG.

În prima jumătate a acestui an, pierderile OVAG s-au triplat, până la 203 milioane de euro, iar banca a estimat că are o capacitate ‘limitată’ de a acoperi deficitul de capital prin vânzarea de obligaţiuni.

Acoperirea necesarului de capital cu sprijinul Guvernului ar urma să-i afecteze pe investitori, în condiţiile în care Comisia Europeană cere ca deţinătorii de obligaţiuni şi acţionarii să acopere pierderile OVAG înainte ca activele neperformante să poată fi mutate. În plus, Executivul comunitar ar putea interzice noi ajutoare de stat, în condiţiile în care OVAG a beneficiat deja de două injecţii de capital din partea Guvernului austriac, care, în prezent, deţine 43,3% din acţiunile băncii.

În 2012, Volksbanken şi-a redus bilanţul cu aproximativ o treime prin vânzarea diviziei din Europa de Est, Volksbanken International. Ca urmare a preluării Volksbanken International AG de către Sberbank, controlul asupra Volksbank România a fost transferat către vehiculul VBI Beteiligungs GmbH.