Volksbanken nu a trecut testele de stres ale BCE

Grupul bancar austriac Oesterreichische Volksbanken AG (OVAG), la care statul austriac deţine 43% din acţiuni, nu a reuşit să treacă testele de stres, în condiţiile în care Banca Central Europeană a identificat un deficit de capital de 865 milioane de euro, transmite EFE. 
Economica.net - Dum, 26 oct. 2014, 12:18
Volksbanken nu a trecut testele de stres ale BCE

Anunţul BCE nu constituie o surpriză în condiţiile în care ministrul austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling a anunţat încă de vineri că grupul Oesterreichische Volksbanken AG (OVAG) ar putea să nu treacă testele de stres. ‘Acest lucru era cunoscut, aşa că nu va fi nicio surpriză în acest sens’ a declarat Schelling.

Pentru a trece testele de stres al BCE, o bancă ar fi trebuit să menţină un capital core Tier 1 de cel puţin 8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de cel puţin 5,5% potrivit unui scenariu advers. Băncile care au un deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenţionează să acopere acest deficit. Ulterior vor avea la dispoziţie nouă luni pentru a acoperit deficitul de capital.

La începutul lunii octombrie OVAG a anunţat că intenţionează să se restructureze singură, pentru a evita situaţia în care contribuabilii să fie nevoiţi să injecteze din nou capital. Instituţia centrală a grupului Volksbanken, care include mai multe zeci de bănci regionale, îşi va transfera serviciile de bază către un alt grup bancar, cel mai probabil în prima jumătate a anului 2015. Restul operaţiunilor urmează să fie transferate în următorii ani către o divizie care nu va deţine o licenţă bancară, ceea ce înseamnă că nu va trebui să îndeplinească cerinţele minime de capital impuse băncilor.

Comisia Europeană a fost de acord cu intervenţia Guvernului austriac în sprijinul OVAG, în 2012, dar a cerut în schimb un program de restructurare care interzice noi injecţii de capital din partea statului. Tot în conformitate cu planurile aprobate de Uniunea Europeană, până la finele lui 2015, Volksbanken trebuie să vândă şi pachetul de 51% pe care îl deţine la divizia bancară din România. În prezent, reţeaua de sucursale Volksbank din România este alcătuită din 130 de unităţi, dintre care 23 sunt în Bucureşti.

Reacţia Volksbank România

„Volksbank România are o structura a acţionariatului diversificată şi solidă, respectiv VBAG – 51%, BPCE – 24,5%, DZ Bank – 16,36% şi WGZ Bank – 8,14%. Volksbank România are o baza de capital foarte puternică şi se bucură de sprijinul deplin al tuturor acţionarilor, precum şi de încrederea acestora în ceea ce priveşte strategia de business a băncii pe termen mediu
şi lung.

În urmă restructurării cu succes a băncii, s-au realizat progrese importante în ceea ce priveşte eficientizarea proceselor, precum şi vânzarea unui portofoliu de credite neperformante în valoare de 495 milioane, conform informaţiilor comunicate în decursul acestui an.

Susţinerea acţionarilor este evidenţiată şi de multiplele injecţii de capital, ce subliniază puterea şi flexibilitatea filialei locale, ce dispune de o poziţie solidă în ceea ce priveşte capitalul şi lichiditatea.
O majorare suplimentară de capital în valoare de 321 milioane de euro a fost aprobată pentru banca locală şi va intră în vigoare începând cu această luna (respectiv octombrie 2014).

Prin urmare, Volksbank România rămâne o banca puternic capitalizată, cu o rată de solvabilitate de 17,8% (la sfârşitul lunii septembrie 2014), ce depăşeşte cerinţele minime impuse de reglementările locale (10%) şi care dispune de toate resursele necesare pentru a avea succes în strategia să de dezvoltare”, se arată într-o poziţie a băncii remisă redacţiei ECONOMICA.NET.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...