Volksbanken se va restructura pentru a evita încă o injecţie de capital
Instituţia centrală a grupului Volksbanken, care include mai multe zeci de bănci regionale, îşi va transfera serviciile de bază către un alt grup bancar, cel mai probabil în prima jumătate a anului 2015. Restul operaţiunilor urmează să fie transferate în următorii ani către o divizie care nu va deţine o licenţă bancară, ceea ce înseamnă că nu va trebui să îndeplinească cerinţele minime de capital impuse băncilor.
‘OVAG intenţionează să continue procesul de restructurare derulat cu succes în ultimii doi ani pentru a-şi putea lichida activele şi să-şi îndeplinească obligaţiile faţă de creditori’, a informat banca, într-un comunicat de presă.
Planul aprobat joi seară de boardul OVAG trebuie să fie avizat şi de Banca Central Europeană, care luna viitoare va prelua sarcina de supervizare a celor mai mari bănci din zona euro.
Noul ministru de Finanţe al Austriei, Hans Joerg Schelling, care anterior a deţinut şi funcţia de preşedinte al Volksbanken, a exclus recent posibilitatea acordării OVAG a unui nou sprijin guvernamental, în cazul în care grupul bancar nu trece testele de stres. Executivul comunitar a fost de acord cu intervenţia Guvernului în sprijinul OVAG, în 2012, dar a cerut în schimb un program de restructurare care interzice noi injecţii de capital din partea statului.
Tot în conformitate cu planurile aprobate de Uniunea Europeană, până la finele lui 2015, Volksbanken trebuie să vândă şi pachetul de 51% pe care îl deţine la divizia bancară din România. În prezent, reţeaua de sucursale Volksbank din România este alcătuită din 130 de unităţi, dintre care 23 sunt în Bucureşti.