Profitul operaţional a urcat anul trecut la 12,7 miliarde de euro (13,5 miliarde de dolari), de la 11,7 miliarde de euro în 2013, în timp ce veniturile au crescut cu 2,2%, la 202,5 miliarde de euro. Profitul operaţional înregistrat în China a ajuns la 5,2 miliarde de euro în 2014, de la 4,3 miliarde de euro în 2013.
„Ţinând cont de perspectivele atenuate din regiunile din afara Chinei, nu există garanţii că 2015 va fi un an de succes – nici pentru industria auto nici pentru grupul Volkswagen. Continuarea incertitudinilor politice, fluctuaţiile de curs valutar şi mediul dificil de pe pieţele din Rusia şi Brazilia vor reprezenta provocări majore pentru VW în acest an”, a afirmat directorul financiar al companiei germane, Hans Dieter Poetsch.
Anul trecut, livrările grupului Volkswagen au urcat cu 4,2%, la nivelul record de 10,14 milioane de vehicule.
Volkswagen vrea să reducă costurile la brandul VW cu cinci miliarde de euro până în 2017, pentru a putea reduce decalajul care îl separă de liderul mondial Toyota în termeni de profitabilitate. Unele modele VW ar putea fi retrase de pe piaţă.
În funcţie de condiţiile economice, Volkswagen se aşteaptă ca în 2015 veniturile să crească cu până la 4%. De asemenea, compania vrea să-şi majoreze vânzările şi profitul operaţional.
Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.
VW vrea să devină cel mai mare producător auto din lume până în 2018. VW a devansat deja grupul american General Motors în 2013, devenind al doilea mare producător auto mondial, după Toyota.