Volkswagen a prezentat în premieră mondială a treia generație a SUV-ului Tiguan
Volkswagen Tiguan este unul dintre modele mărci germane cu un succes enorm în întreaga lume. Peste 7,6 milioane de cumpărători au ales acest SUV compact de la debutul său, în 2007. Acum, la prezentarea în premieră mondială a celei de a treia generații, Kai Grünitz, membru al consiliului mărcii pentru dezvoltare tehnică, a declarat că noua „evoluție a platformei modulare transversale (MQB evo) formează baza tehnică extrem de inovatoare pentru cea de-a treia generație a modelului Tiguan. Datorită economiilor de scară importante oferite de MQB evo, Volkswagen face din nou accesibile numeroase dezvoltări high-tech precum DCC Pro sau noile sisteme hibride de propulsie cu o autonomie electrică de circa 100 km.”
Noile dezvoltări tehnologice realizate cu ajutorul MQB evo îmbunătățesc modelul Tiguan practic în toate domeniile. Noile propulsii hibride cu o autonomie complet electrică de circa 100 km fac acest SUV mai eficient ca niciodată. În plus, încărcarea AC va fi mai rapidă pentru toate versiunile eHybrid, iar încărcarea rapidă DC va fi de asemenea posibilă ca standard pentru prima dată. Un cockpit digital cu design clar, bazat pe MIB4, cea de-a patra generație a matricei modulare Infotainment, oferă cel mai înalt nivel de informații și aduce la bord servicii digitale și aplicații. Conceptul de operare este proiectat pentru a fi în mod consecvent auto-explicativ. În plus, sisteme noi precum funcția pneumatică de masaj pentru scaunele față sau farurile IQ.LIGHT HD matrix – utilizate pentru prima dată la Tiguan – sunt derivate de la modelul premium Touareg. Noul sistem adaptiv de control al șasiului DCC Pro optimizează confortul și dinamica. Cea mai recentă generație a sistemului Park Assist automatizează intrarea și ieșirea din locurile de parcare.
SUV-ul compact Volkswagen Tiguan dispune de un design complet nou. Partea frontală a autovehiculului are acum un aspect mai puternic, cu faruri LED plane și o bandă orizontală ușor sesizabilă. Fantele grilei radiatorului sunt amplasate în părțile exterioare ale barei de protecție, unde gurile de aer asigură ghidarea optimă a acestuia. Partea frontală evidențiază coeficientul de rezistență aerodinamică îmbunătățit de la 0,33 la 0,28. Silueta este caracterizată de umerii atletici de deasupra pasajelor roților, iar o nouă bandă LED orizontală accentuează partea inconfundabilă din spate a modelului Tiguan.
Interiorul modelului Tiguan dispune de un concept și un design complet noi. Noul cockpit este ușor de utilizat, integrat și cu un design curat și inteligent. Modulul include noul Digital Cockpit, un ecran de infotainment cu o dimensiune de până la 38 de centimetri (15 inch) și o structură și grafică a meniului complet nouă, un nou head-up display și un nou comutator multifuncțional cu afișaj OLED integrat. Acest nou buton de comandă rotativ cu propriul mini-ecran poate fi utilizat pentru a controla profilul de conducere, volumul radioului sau culorile iluminării ambientale. În schimb, numeroase funcții ale autovehiculului pot fi ajustate cu ușurință utilizând asistentul vocal IDA.
Datorită MQB evo, în Tiguan pot fi implementate diverse tipuri de propulsoare. Gama va include motoare turbo diesel (TDI), motoare turbo pe benzină (TSI), motoare mild hybrid turbo pe benzină (eTSI) și sisteme plug-in hybrid (eHybrid), care vor fi oferite în viitor exclusiv în combinație cu cutia de viteze automată (DSG). La fel ca în cazul modelelor Volkswagen ID sau al noului Passat, în viitor, poziția pentru treapta de viteză se va schimba cu ajutorul unui comutator aflat pe coloana de direcție, în partea dreaptă a volanului. Toate modelele Tiguan dispun de padele în spatele volanului.
MQB evo oferă și baza pentru o nouă generație de trenuri de rulare. Pe lângă numeroase dotări individuale, Volkswagen a restructurat sistemul adaptiv de control al șasiului DCC (cu varianta opțională DCC Pro cu amortizoare cu două supape). În plus, noul model este echipat standard cu un sistem de management al dinamicii autovehiculului – un sistem MQB care a debutat în actualul Golf GTI. Sistemul controlează funcționarea blocări diferențialului (XDS) și componentele de dinamică laterală ale amortizoarelor. Intervenții de frânare specifice asupra roților și modificări selective ale rigidității amortizorului oferă un confort mai mare și performanță îmbunătățită la abordarea dinamică a virajelor. Astfel, manevrarea autovehiculului este mai stabilă, mai agilă și mai precisă.
Noile scaune ergoActive Plus cu reglare pneumatică pe patru direcții a suportului lombar și funcție pneumatică de masaj cu 10 camere de presiune se potrivesc perfect caracterului de înaltă calitate al modelului Volkswagen Tiguan. În plus, există o funcție de programare pentru activarea automată a încălzirii sau ventilației în scaune la anumite temperaturi exterioare.
SUV-ul este primul vehicul pe platforma MQB care va fi lansat cu nou dezvoltatele faruri IQ.LIGHT HD Matrix. Sistemul interactiv de iluminare a fost de asemenea dezvoltat în paralel pentru modelul de clasă premium Touareg – prin urmare, ambele SUV-uri împart același design de bază al farurilor. HD vine de la High Definition, însemnând o rezoluție înaltă a surselor de lumină. În cazul modelului Tiguan, un număr total de 38.400 de LED-uri multipixel (19.200 de LED-uri multipixel per far) luminează șoseaua și mediul înconjurător sporind astfel vizibilitatea și siguranța.
Volkswagen Tiguan este echipat încă de la versiunea standard cu un număr mare de sisteme pentru confort și asistență. Pe lângă Side Assist (sistem de asistență la schimbarea benzii), Front Assist (frânare de urgență autonomă), Lane Assist (sistem de menținere a benzii) și Rear View (sistem de cameră video pentru marșarier), acestea includ și afișarea dinamică a indicatoarelor rutiere. Va exista de asemenea o gamă extinsă de sisteme opționale. Acestea includ, printre altele, tehnologii ca Park Assist Pro cu capabilitate de parcare de la distanță (pentru intrarea și ieșirea automată din și în locuri de parcare controlată de către șofer din exteriorul autovehiculului, utilizând o aplicație pentru smartphone) sau, de asemenea, Trailer Assist (pentru manevrarea asistată cu remorcă).
Noul Tiguan a crescut în lungime cu aproximativ trei centimetri, în timp ce înălțimea, lățimea și ampatamentul rămân practic identice cu modelul anterior. Deși SUV-ul este numai puțin mai lung, capacitatea portbagajului său a crescut cu 37 de litri, până la 652 de litri.
Citește și:
– Volkswagen ID.7, model prezentat europenilor la IAA Mobility 2023, poate fi comandat în România
– Volkswagen modernizează a treia generație Touareg