„Monitorizăm cu atenţie actuala situaţie şi urmărim cu îngrijorare actualele evoluţii”, a precizat oficialul VW.
Luna aceasta, în Jurnalul Oficial al Registrului Comerţului de la Ankara, a fost publicat un anunţ conform căruia Volkswagen şi-a înfiinţat o subsidiară în provincia Manisa. Subsidiara – Volkswagen Turkey Automotive Industry and Trade Inc – se va concentra pe design-ul, producerea şi asamblarea de automobile şi camioane.
Anterior, o serie de surse din apropierea acestui dosar au declarat că noua uzină Volkswagen din Turcia ar urma să coste aproximativ 1,3 miliarde euro şi va putea produce peste 300.000 de unităţi pe an, printre care modelele VW Passat şi Skoda Superb, care vor fi exportate spre Europa de Est. De asemenea, sursele au precizat că noua uzină va avea aproape 4.000 de angajaţi la Manisa, în apropiere de Izmir, partea de vest a Anatoliei, iar lucrările de construcţie ar putea demara în 2020 pentru ca primele autovehicule să iasă pe poartă în 2022.
Prima dată când au apărut informaţiile despre uzina multibrand de un miliard de euro, Bulgaria, Serbia şi Turcia ar avea cele mai mari şanse, dar şi România era pe lista scurtă pentru investiţia gigantului auto. La sfârşitul lunii martie 2019, proprietarul Auto Cacak, Milenko Kostic, dealer al Skoda în Serbia, a declarat pentru publicaţia sârbă Vecernje Novosti că Volkswagen ar putea să-şi mute în Serbia fabrica din Ucraina, dar că pe lista nemţilor se află şi România, Bulgaria şi Turcia.
Jürgen Stackmann, unul dintre cei 11 membri ai boardului de conducere al Volkswagen, a declarat că grupul auto caută extinderea capacităţii de producţie pentru Skoda, mai la Est, iar „România sigur a fost scanată” pentru această investiţie, doar că în final, pe lista scurtă, au rămas Bulgaria și Turcia, potrivit site-ului 0-100.ro.
„România sigur a fost scanată. Nu știu să vă spun dacă a fost vreodată pe o lista scurtă, pentru că nu eu mă ocup de partea de producție și extindere a business-ului, însă pot să spun sigur că a fost scanată. (…) Avem o relație foarte bună cu România și cu furnizorii de acolo. S-au dovedit parteneri de încredere, ceea ce e important. (…) Sunt convins că ne sunt expediate din România componente sau tehnologii inclusiv pentru cele mai moderne mașini ale noastre, cum este ID.3”, a declarat Stackmann, potrivit 0-100.ro.
Duminică, cancelarul german Angela Merkel a cerut „oprirea imediată a operaţiunii militare” în Siria, în timpul convorbirii telefonice cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a informat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin. În ciuda intereselor legitime de securitate ale Turciei, operaţiunea ameninţă cu strămutarea unei mari părţi a populaţiei locale, să destabilizeze regiunea şi să reînvie organizaţia extremistă Stat Islamic, a adăugat oficialul.
Şi SUA au impus luni sancţiuni ţintite împotriva a trei miniştri turci printr-un decret prezidenţial semnat de Donald Trump care vizează să convingă Ankara ”să înceteze imediat ofensiva” în Siria, a anunţat administraţia americană.
La rândul său, Congresul SUA ameninţă că va adopta rapid sancţiuni economice mult mai extinse împotriva Turciei