Presa germană scrie că marca Volkswagen, cea mai puternică din Europa, a decis să amâne intrarea în producția de serie largă a urmașului conceptului ID.2all pentru 2026 în loc de 2025. Deși nu există o confirmare oficială a acestei decizii, se pare că ea a fost luată ca urmare a relaxării normelor Euro 7 de către autoritățile europene.
Inițial, producătorul german își dorea să pună în vânzare modelul său electric de clasă mică – prezentat sub formă de concept îm primăvara lui 2023 – într-un termen cât mai scurt pentru a înlocui modelul cu ardere internă Volkswagen Polo. În cazul adoptării formei inițiale a normelor Euro 7 acesta ar fi devenit dificil de comercializat în Europa, însă varianta noilor norme de depoluare adoptată de Uniunea Europeană înainte de finalul lui 2023 permite menținerea pe piață mai mult timp a mașinilor cu motoare termice precum Golf, T-Cross, Taigo sau Polo.
Prelungirea „agoniei” mașinilor cu motoare termice până la finalul deceniului a schimbat strategia mărcii germane mai ales pentru că modelul de serie derivat din ID.2all ar fi fost mai scump decât Polo cu motor termic. În prezent, prețul estimat pentru varianta de serie a ID.2all (ID.2) este de circa 25.000 de euro, în timp ce în Germania, ca și în România, Polo poate fi achiziționat cu mai puțin de 22.000 de euro.
Ca și alți producători europeni de automobile, Volkswagen anticipase că nu va mai putea vinde profitabil mașini mici cu motor cu ardere internă către sfârșitul acestui deceniu din cauza normelor stricte antipoluare Euro 7. În urma unor presiuni puternice din partea industriei auto țările UE au convenit să nu modifice condițiile de testare și limitele de emisii Euro 6 existente pentru autoturisme și camionete, ceea ce înseamnă că mașinile mici cu motor cu ardere internă pot fi construite în continuare fără a fi nevoie de modernizări costisitoare care le-ar face nerentabile. Desigur, asta neluând în calcul celelalte cerințe ale Euro 7 – emisiile de particule eliberate de stistemnul de frânare, de exemplu – care, oricum, se aplică și mașinilor electrice.
În acest context, Volkswagen va prezenta varianta de serie a ID.2all în 2025, dar producția sa va ajunge la capacitatea maximă propusă abia în 2026. Mai avansați în domeniul mașinilor electrice accesibile, alți producători europeni vor avea totuși în gamă vehicule electrice de mici dimensiuni. Renault va lansa curând modelelul 5 și, ulterior 4, dar și chiar mai ieftinul Twingo, iar mărcile grupului Stellantis pregătesc o serie de modele derivate din recent prezentatul Citroen e-C3.
Decizia cu privire la amânarea ID.2all vine în contextul în care marca Volkswagen trece printr-o serie de eficientizări atât la nivelul comercializării cât și al producției. Conform publicației germane Auto Motor și Sport, Thomas Schaefer, șeful Volkswagen, a decis ca producția să fie organizată astfel încât să acopere doar 80% din volumul prognozat al vânzărilor, urmând să fie majorată dacă cererea se va apropia de maximumul estimat. Planificarea anterioară a producției includea o rezervă în cazul în care cererea era mai mare decât se anticipase, unele unități rămânând pe stoc și fiind apoi vândute cu dificultate sau cu un profit extrem de redus. Primul model care va fi produs după această nouă stragie este Passat.
„Vom implementa această strategie pentru toate modelele viitoare și am planificat deja acest lucru ca parte a alocării în fabrici”, a declarat Thomas Schaefer conform Auto Motor și Sport.
O altă decizie importantă luată de Volkswagen la finalul lui 2023 este asamblarea și comercializarea unor versiuni mai accesibile pentru modelele electrice deja existente.
Astfel, versiuni mai ieftine ale modelelor ID.3, ID.4 și ID.5 sunt deja disponibile pe piețele din Franța, Belgia, Norvegia, dar și în alte state europene.
Directorul general al grupului Volkswagen, Oliver Blume, declara anul trecut că marca principală a companiei nu va intra într-un război al prețurilor cu Tesla care a redus drastic prețurile pentru Model 3 și Model Y începând cu sfârșitul anului 2022. „Avem o strategie clară privind prețurile și ne concentrăm pe fiabilitate. Avem încredere în forța produselor și mărcilor noastre”, declara oficialul pentru Frankfurt Allgemeine Sonnetagszeitung.
Cu toate acestea, prin revizuirea ofertei și schimbarea pachetelor de dotări prezente pe unele variante Volkswagen a reușit să pună pe piață modele electrice ceva mai ieftine. „Individual, piețele (n.n. – reprezentanțe, importatori) stabilesc ce prețuri sau promoții să ofere”, a precizat cu câteva zile în urmă un purtător de cuvânt al Volkswagen pentru Automotive News Europe.
Citește și:
– Mărcile auto cu tradiție în Europa pregătesc lansarea unor modele electrice accesibile pentru a contracara ofensiva chineză
– Volkswagen a prezentat conceptul ID.2all, viitor vehicul electric cu un preț de bază sub 25.000 de euro
– Cel mai accesibil model electric Volkswagen, viitorul ID.1, ar putea fi produs în India