Volkswagen ID.Buzz va deveni platformă globală pentru robotaxi
Marca Volkswagen, parte a grupului cu același nume, se pregătește să lanseze modelul electric ID.Buzz pe piața americană. Jurnaliștii americani susțin că 15 vehicule se află deja, de mai bine de un an, pe șoselele din SUA, ele fiind testate de filiala de conducere autonomă a grupului german.
Vehiculele sunt testate în zoa Austin din Texas ca parte unei flote de mașini autonome, iar producătorul are în plan mai multe actualizări de software menite să permită utilizarea ID.Buzz ca robotaxi înainte chiar de sfârșitul anului 2026.
„Oamenii de aici sunt curioși să vadă vehiculele noastre circulând. Uneori, vezi asta pe fețele lor”, a declarat Katrin Lohmann, cea care conduce Volkswagen Autonomous Driving Mobility & Transport (ADMT).
Este mai puțin cunoscut acest fapt, dar, deja, versiunea europeană a ID. Buzz transformată în robotaxi este în teste în Germania, acolo unde și alte companii similare – precum subsidiarele Waymo a Google și Zoox a Amazon, alături de Avride – își propun să lanseze servicii de transport cu vehicule autonome.
Deși niciuna dintre aceste companii nu a lansat încă serviciul deschis publicului este de așteptat ca Waymo să fie primul serviciu de robotaxi din Germania. Subsidiara Gooogle intenționează să înceapă în 2025 să își folosească mașinile autonome prin intermediul aplicației Uber în zone bine delimitate din Munchen și Hamburg.
În același orașe germane, ADMT își testează acum vehiculele, acestea fiind puțin diferite de cele din SUA ca urmare a reglementărilor impuse de autoritățile din Uniunea Europeană.
Autonomous Driving Mobility & Transport (ADMT) a fost înființată de Volkswagen la câteva luni după renunțarea la Argo AI, startup-ul de conducere autonomă pe care l-a susținut împreună cu Ford. Acum, conform Katrinei Lohmann, Volkswagen ADMT are aproximativ 700 de angajați care dezvoltă sistemul de conducere autonomă pentru ID.Buzz în paralel pentru SUA și Europa. Astfel, sistemul de autoconducere este proiectat pentru a îndeplini cerințele tehnice și de reglementare atât în Uniunea Europeană, cât și în Statele Unite, a declarat Lohmann.
„Dacă folosim cele mai înalte standarde pentru ambele piețe vom putea să ne extindem în același timp. Construim un singur produs global. Credem că este o abordare bună”, a explicat șefa ADMT.