Volkswagen nu exclude listarea la bursă a diviziei de camioane
‘Păstrăm deschise toate opţiunile în ceea ce priveşte extinderea peste hotare, o posibilă preluare, precum şi listarea la bursă’, a afirmat, luni, un purtător de cuvânt al diviziei de camioane, refuzând să precizeze dacă este posibilă o separare parţială sau totală de grupul Volkswagen.
Anul trecut, VW l-a angajat pe fostul şef al diviziei de camioane a Daimler, Andreas Renschler, pentru a restructura operaţiunile legate de vehiculele comerciale – mărcile MAN, Scania şi VW – pentru a concura mai bine cu liderii din industrie, Daimler şi Volvo.
Luna aceasta, Andreas Renschler, care este şi membru al boardului, a dat asigurări că Volkswagen nu este presat să-şi vândă divizia de camioane pentru a obţine numerar, pe fondul scandalului emisiilor care implică costuri de miliarde de euro pentru grupul german.
Grupul german are diverse afaceri cu camioane, care includ compania germană MAN şi pe cea suedeză Scania, precum şi propriul brand de vehicule comerciale uşoare. Analiştii se aşteaptă ca unele active ale subsidiarei MAN, în valoare de aproximativ 4-5 miliarde de euro, să fie vândute.
Întrebat de ziarişti dacă noua structură ar putea implica listarea la bursă a diviziei de camioane a VW, Renschler a răspuns: ‘Totul este posibil, dar numai dacă va avea un rol strategic pentru companie’.
Recent, directorul general al Volkswagen, Matthias Mueller, şi-a exprimat angajamentul de a păstra cele 12 branduri ale grupului german, sugerând că producătorul auto are mijloacele financiare pentru a depăşi scandalul emisiilor fără a vinde active.
Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.