Principalele direcții către care Volkswagen va direcționa fondurile sunt producția de celule pentru baterii, digitalizarea producției și modelelor de pe piața chineză și câștigarea de clienți în America de Nord.
Conform oficialilor companiei, peste două treimi din bugetul de investiții (cca. 68%) pe cinci ani este alocat pentru electrificare și digitalizare, în creștere de la 56% din suma alocată în planul cincinal anterior.
Deloc surprinzător, investițiile în tehnologia motoarelor cu ardere internă vor atinge apogeul în 2025 pentru a pregăti Euro 7 și vor scădea ulterior pentru ca banii să fie direcționați către propulsia electrică. În același timp, producătorul auto are ca țintă atingerea unei cote de 50% din vânzările sale de către mașinile electrice, la nivel global, până în 2030.
La începutul acestei luni, Volkswagen a prognozat o creștere cu 10% – 15% a veniturilor și livrări mai mari cu 14% pentru anul 2023, informație care a dus la o apreciere puternică a acțiunilor sale.
La începutul acestei săptămâni, oficialii germani au anunțat că vor construi prima uzină de celule pentru baterii a grupului de pe continentul nord-american în Canada, astfel încât aceasta să beneficieze atât de subvențiile canadiene cât și de cele din SUA.
Uzina pe care Volkswagen AG intenţionează să o inaugureze în 2027 la Saint-Thomas, în provincia Ontario, va fi prima de acest gen din America de Nord, o piaţă pe care Volkswagen o consideră una din priorităţile sale.
În același timp, oficialii grupului german au menționat că nu se grăbesc să anunțe țara din Europa de Est în care va fi amplasată o altă uzină pentru baterii.
„Păstrăm în continuare ţinta de 240 gigawaţi oră (n.n. – pentru uzinele proprii de baterii din Europa). Dacă vom avea nevoie de cinci sau şase uzine pentru asta depinde de strategiile de stimulente ale ţărilor. Nu am luat încă o decizie”, a declarat Thomas Schmall, membru în consiliul director al Volkswagen AG.