Volkswagen trece la atac în Franţa
Volkswagen (VW) se pregăteşte să deschidă, anul viitor, un showroom pe bulevardul Champs Elysees din Paris, unde singurele dealership-uri auto prezente până acum erau cele ale PSA Peugeot Citroen şi Renault, embleme ale industriei franceze, grav afectate însă de criza economică şi financiară prin care trece Europa.
Cota de piaţă a VW în Franţa a crescut în primul semestru la 13,5%, de la 11,9% în perioada corespunzătoare a anului trecut, în timp ce Peugeot şi Renault au pierdut câte 1,5 puncte procentuale, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Francezi de Automobile.
Cu cea mai mare profitabilitate din industria auto europeană, Volkswagen se finanţează mai ieftin decât majoritatea rivalilor, avantajul fiind resimţit în ofertele propuse clienţilor, inclusiv celor din Franţa.
„Producătorii germani de automobile se împruimută la aproximativ 2%, iar cei francezi la 6%. Această diferenţă a costurilor de finanţare ar putea conduce, cu timpul, la o diferenţă de competitivitate”, comentează pentru Bloomberg un analist UBS Londra.
Volkswagen oferă clienţilor francezi finanţare la dobânzi începând de la 1,9% pe an pentru un împrumut de 10.000 de euro. Acelaşi credit costă aproximativ 11,6% pe an la Peugeot, în timp ce Renault percepe 5,9%.
Costurile de finanţare ale Peugeot, al doilea grup auto european, ar putea continua să crească. Moody’s a avertizat că ar putea coborî din nou ratingul companiei, deja aflat în categoria investiţiilor cu caracter speculativ.
Volkswagen avea la finele anului trecut o lichiditate netă de 17 miliarde euro, în timp ce Peugeot a raportat o datorie netă de 3,35 miliarde euro. Renault, proprietarul Dacia, afişează o datorie netă de numai 299 milioane euro.
Situaţia financiară superioară oferă VW şi un avantaj tehnologic, potrivit unui analist de la IHS Automotive.
„Volkswagen este plin de bani. Îşi umplui maşinile cu opţiuni, calitate, tehnologie, pe care ceilalţi nu şi le permit”, spune el.
Vânzările de autoturisme ale Peugeot au scăzut în Franţa, în prima jumătate a anului, cu 22%, însă compania a rămas lider de piaţă, cu o cotă de 30,6%. Vânzările Renault au coborât cu 19%, cu o cotă de piaţă de 22,8%. Piaţa s-a contractat cu 14%, însă vânzările Volkswagen au scăzut cu numai 3,3%.
„Sunt norocos că lucrez pentru Volkswagen. Aş spune că aproximativ 60% dintre clienţii noştri cumpărau în trecut maşini Peugeot sau Renault”, spune un dealer VW din Paris.
Pe da altă parte, clienţii francezi sunt în mod tradiţional fideli mărcilor naţionale, situaţie neplăcută pentru grupul german.
„Vrem să cumpărăm ceva franţuzesc. Am auzit despre dificultăţile de la Peugeot, aşa că puţin patriotism nu strică”, afirmă un client în showroom-ul PSA de pe Champs Elysees.
Peugeot a anunţat săptămâna trecută că va închide în 2014 o fabrică din Franţa şi va reduce producţia la o alta, extinzând totodată planul de concedieri la 14.000 de capete, faţă de cele 6.000 de disponibilizări anunţate anul trecut.
Problemele companiei au fost generate în principal de dependenţa de Franţa şi de pieţele din sudul zonei euro, precum Spania şi Italia, unde vânzările sunt în cădere liberă din cauza crizei.
Pe de altă parte, Volkswagen este lider de piaţă în Germania, cea mai mare economie europeană, care şi-a conservat stabilitatea şi creşterea economică, iar constructorii auto germani se bucură de un veritabil „boom” al vânzărilor în China.
Peugeot estimează pierderile din primul semestru la 700 milioane euro, faţă de un profit de 405 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut.
Compania a vândut în aprilie vechiul sediu, în apropiere de Arcul de Triumf din Paris, pentru 245,5 milioane euro, pentru a-şi reduce din datorii. Producătorul auto va continua să ocupe clădirea, plătind chirie către noul proprietar.
Capitalizarea de piaţă a Peugeot este de puţin peste 2 miliarde euro, faţă de 62 miliarde euro în cazul Volkswagen.
Renault stă ceva mai bine decât rivalul francez, datorită parteneriatului cu grupul japonez Nissan, care permite costuri mai reduse de dezvoltare şi aprovizionare şi deschide accesul la mai multe pieţe. Renault anticipează că va vinde anul viitor peste jumătate dintre automobilele produse în afara Europei de Vest, faţă de 37% în 2010.
Cu toate acestea, directorul de vânzări al Renault, Jerome Stoll, a retras săptămâna trecută ţinta de creştere a vânzărilor pentru 2012, după scăderea livrărilor cu 3,3% în primul semestru. Stoll a spus că piaţa auto europeană nu va reveni la nivelul anterior crizei până în 2018.