Volodimir Zelenski îşi consolidează nucleul fidelilor, debarasându-se de presupuşi „trădători” – comentariu EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se înconjoară de un grup dur de personalităţi politice de prim-plan, care şi-au demonstrat loialitatea, după aproape cinci luni de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în plină epurare de înalţi oficiali suspectaţi de 'trădare', comentează agenţia de presă EFE, citând media locale.
AGERPRES - Dum, 24 iul. 2022, 17:24
Volodimir Zelenski îşi consolidează nucleul fidelilor, debarasându-se de presupuşi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se înconjoară de un grup dur de personalităţi politice de prim-plan, care şi-au demonstrat loialitatea, după aproape cinci luni de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în plină epurare de înalţi oficiali suspectaţi de ‘trădare’, comentează agenţia de presă EFE, citând media locale.

Liderul ucrainean s-a concentrat încă de la începutul ofensivei atât pe coordonarea apărării ţării, cât şi pe comunicare, domeniu în care se simte confortabil graţie carierei sale de actor.

Chiar dacă s-a aflat în miezul tuturor deciziilor importante, preşedintele s-a bazat pe o serie de personalităţi de nivel înalt din anturajul său, a căror influenţă nu este întotdeauna legată de competenţe clar definite.

În acest gen de ‘Cine este cine’, premierul Denis Şmîgal are rolul unui funcţionar fidel, fără să aspire să rivalizeze cu preşedintele, în pofida largilor sale puteri care derivă din poziţia sa.

În realitate, al doilea om ca putere în stat este şeful administraţiei prezidenţiale, Andrii Iermak, care întreţine o relaţie de încredere strânsă cu Zelenski, în pofida faptului că formal este doar secretarul său.

Într-un recent interviu, Iermak, care a activat şi ca avocat şi producător de film, s-a definit drept ‘managerul preşedintelui’. Din acest post, el supraveghează ca fiecare dintre deciziile liderului să fie pusă în aplicare şi verifică rezultatele oricăror negocieri privind viitorul Ucrainei, reconstrucţia ţării şi efectele sancţiunilor împotriva Rusiei.

Următorul personaj-cheie este David Arahamia, şeful grupului parlamentar al partidului lui Zelenski, Slujitorul Poporului, conform unei analize publicate săptămâna aceasta de Ukrainska Pravda. Controlul lui Zelenski asupra adjuncţilor săi este incontestabil, în timp ce Arahamia se concentrează pe activităţi complementare, inclusiv pe contacte cu alte grupuri politice.

La rândul său, fostul jurnalist Mihailo Podoliak a făcut parte din delegaţiile de negociatori cu Rusia la Minsk şi la Istanbul. De asemenea, el este responsabil cu comunicarea situaţiei de pe front, difuzarea pierderilor inamice şi negocierea schimburilor de prizonieri.

Activitatea sa a atras critici dure din partea şefului Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov, care consideră că o parte din aceste competenţe revin departamentului său.

Înainte de invazie, Danilov şi Consiliul său au jucat un rol important în luarea deciziilor, cum ar fi sancţiunile împotriva politicianului prorus Viktor Medvedciuk. Dar, între timp, Danilov a dispărut parţial din prezenţa publică.

Din contră, invazia a sporit autoritatea carismaticului comandant-şef militar Valerii Zalujnîi, văzut de mulţi drept un general competent şi eliberat de vechile canoane ale generalilor din trecut de tip sovietic.

Circa 97% dintre ucraineni au încredere în armata lor, deşi în presa ucraineană s-au strecurat zvonuri despre posibile tensiuni între preşedinte şi înaltul comandament militar. Zalujnîi a rămas discret şi concentrat pe îndatoririle sale.

Alţi colaboratori apropiaţi ai lui Zelenski sunt miniştrii apărării şi de externe, Oleksii Reznikov, respectiv Dmitro Kuleba. Acesta din urmă, pe plan extern, este a doua ‘faţă’ a Ucrainei, după preşedinte, datorită omniprezenţei sale în toate întâlnirile multilaterale sau bilaterale, precum şi a activităţii sale intense pe reţelele de socializare.

Kuleba are un rol important de jucat, căutând să asigure cea mai mare proiecţie internaţională luptei Ucrainei împotriva invaziei ruse. Reznikov şi Kuleba au contribuit la îmbunătăţirea imaginii preşedintelui în faţa celor care se îndoiau de capacitatea fostului actor de comedie de a conduce ţara.

În timp ce toate aceste figuri reprezintă nucleul dur şi loialitatea faţă de lider, Ucraina a cunoscut recent un fel de epurare în serviciile sale de securitate, inclusiv în spionaj.

Înainte de toate, a fost destituit Ivan Bakanov, şeful Serviciului de Securitate (SBU) şi prieten din copilărie al preşedintelui. Aproape în acelaşi timp, a fost concediat procurorul general Irina Venediktova, în timp ce Zelenski a ordonat o examinare aprofundată a activităţii tuturor membrilor SBU, ceea ce a accelerat concedieri în masă la nivel regional sau local.

În media ucrainene, această evoluţie este legată de influenţa în creştere a lui Iermak, în opoziţie cu prietenii din trecut ai lui Zelenski din cariera sa în show-business.

Se estimează că aceste schimbări nu vor fi ultimele. Mai mulţi analişti politici au sugerat că următorul pe lista celor concediaţi va fi premierul Denis Şmîgal.

Pe de altă parte, nu există speculaţii privind eventuale schimbări care să vizeze nucleul dur din jurul preşedintelui ucrainean. Majoritatea ucrainenilor au în continuare o părere bună despre prestaţia lui Zelenski, cu o încredere de 85% în preşedintele lor, potrivit unui sondaj de la sfârşitul lunii iunie al Institutului Internaţional de Sociologie din Kiev. razboi ucraina,

Te-ar mai putea interesa și
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al Teheranului, informează AFP, citată de Agerpres....
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție acceptabilă
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri ...
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea unui cablu submarin din Marea Baltică
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea ...
Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat ...
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și dă vina pe Kiev pentru refuzul de a prelungi înțelegerea
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit ...