Volumele IPO globale au scăzut cu 7% în primul trimestru 2024, dar valoarea tranzacţiilor a crescut cu 7% de la an la an – analiză EY
Lansarea unei oferte publice iniţiale reprezintă în sine o reuşită pentru o companie cu capital privat, fiind o demonstraţie publică a potenţialului său şi un punct de referinţă definitoriu în traiectoria sa de creştere, precizează compania. În primul trimestru din 2024, au fost lansate aproximativ 10 IPO-uri de către companii nelistate la bursă, dintre care cinci au figurat printre principalele 10 IPO-uri la nivel global, o dovadă a importanţei prezenţei acestora pe piaţă, scrie Agerpres.
Sub aspect geografic, pieţele de IPO au înregistrat modificări semnificative, influenţate de dinamica macroeconomică şi geopolitică actuală. Regiunea America a continuat să prezinte performanţe solide pe acest segment comparativ atât cu trimestrul anterior, cât şi cu primul trimestru din 2023, înregistrând 52 de tranzacţii, cu o valoare totală de 8,4 miliarde de dolari, în creştere cu 2% şi, respectiv, cu un uimitor procent de 178% faţă de perioada similară a anului trecut. Fiecare dintre primele şapte tranzacţii din top din primul trimestru 2024 a atras capital de peste 500 milioane de dolari, faţă de doar o singură astfel de tranzacţie în primul trimestru din 2023.
Potrivit EY, pe fondul unei atitudini blazate pe piaţa IPO la nivelul întregii regiuni Asia-Pacific, în primul trimestru s-au înregistrat 119 tranzacţii, cu o valoare totală de 5,8 miliarde de dolari, în scădere cu 34% şi, respectiv, 56% faţă de intervalul similar din anul trecut. Acest declin a fost mai pronunţat în China continentală şi Hong Kong, unde numărul tranzacţiilor s-a redus cu mai bine de jumătate şi valoarea tranzacţiilor a scăzut cu aproape două treimi. Ambele pieţe s-au confruntat cu un declin constant al activităţii IPO în ultimii câţiva ani. Au avut loc doar 10 IPO-uri în acest an în Hong Kong, două dintre ele depăşind 100 milioane de dolari în capitaluri atrase, marcând cel mai mic nivel de după 2010 atât din perspectiva numărului de tranzacţii, cât şi în privinţa valorii acestora. Japonia a fost singura piaţă din regiunea Asia-Pacific care a înregistrat o uşoară creştere a numărului de tranzacţii în primul trimestru, indicele Nikkei atingând un nivel record în februarie 2024.
Piaţa IPO din regiunea EMEIA a înregistrat o creştere impresionantă la începutul anului, lansând 116 IPO-uri, cu o valoare totală de 9,5 miliarde de dolari în primul trimestru 2024, în creştere cu 40% şi, respectiv, 58% faţă de perioada similară a anului trecut. Această evoluţie pozitivă a fost atribuită valorilor medii mai mari ale tranzacţiilor în cadrul IPO-urilor din Europa şi India, care au făcut ca EMEIA să păstreze cea mai mare cotă de piaţă la nivel global în privinţa valorii tranzacţiilor IPO începând cu trimestrul al patrulea din 2023. India a crescut rapid în importanţă începând cu 2019, în special din perspectiva numărului de IPO-uri, devenind în prezent un performer de excepţie.
„Pe măsură ce anul 2024 avansează, participanţii la piaţa IPO intră într-un teritoriu necunoscut. Companiile care doresc să lanseze oferte publice iniţiale sunt influenţate de recenta pivotare a preferinţelor investitorilor către certitudinea profitabilităţii pe fondul alterării ratelor dobânzii, confruntându-se în acelaşi timp cu dinamica complicată a unui climat geopolitic agitat şi a emulaţiei cu privire la inteligenţa artificială. Pentru a reuşi în acest mediu schimbător, aspiranţii la IPO-uri trebuie să rămână flexibili şi pregătiţi să profite de momentul potrivit pentru a îşi face debutul pe pieţele bursiere”, a declarat George Chan, lider EY Global IPO.
Analiştii se aşteaptă ca economia globală să se menţină pe o traiectorie de uşoară creştere în 2024, în cadrul căreia pieţele dezvoltate vor înregistra, probabil, o creştere modestă, iar pieţele emergente vor continua să manifeste o tendinţă ascendentă mai pronunţată. Pieţele de capital au luat deja în calcul în stabilirea cotaţiilor previziunile referitoare la scăderea ratelor dobânzilor pe diferite pieţe importante.
Prezentă în România din anul 1992, EY furnizează, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă pentru companii multinaţionale şi locale.