Volumul creditelor acordate în acest an ar putea creşte cu maximum 5% – director general ProCredit Bank

Volumul creditelor acordate de bănci ar putea creşte cu până la 5%, în 2014, cea mai mare parte fiind în lei, a declarat, pentru AGERPRES, Ilinca Rosetti, directorul general al băncii ProCredit Bank.
Economica.net - Dum, 09 feb. 2014, 12:05
Volumul creditelor acordate în acest an ar putea creşte cu maximum 5% - director general ProCredit Bank

„Bancherii sunt în continuare atenţi la modul cum vor să îşi dezvolte portofoliile de credit, dat fiind că toţi am făcut eforturi pentru menţinerea calităţii portofoliilor în anii anteriori. Cred ca anul 2014 nu o să fie mai rău decât 2013. Noi considerăm că piaţa o să înceapă se se mişte ceva mai bine. Eu sper să vedem o uşoară creştere, a soldului creditelor, de până la 5%, iar ca monedă cea mai mare parte vor fi acordate în lei. Acesta se vede şi din măsurile BNR de a stimula creditarea în lei şi de a face mai dificilă creditarea în valută’, a spus Ilinca Rosetti.

Potrivit directorului general al ProCredit Bank, din punct de vedere al targetului, din ce în ce mai mult instituţiile bancare se concentrează pe finanţarea IMM-urilor.

În ceea ce priveşte evoluţia creditelor neperformante, Ilinca Rosetti susţine că din punct de vedere istoric se constată o degradare constantă a calităţii portofoliilor de credite.

„Este discutabil dacă se va păstra acest ritm. Eu cred că acest trend rămâne. Nu cred că am atins vârful volumului creditelor neperformante, dar în mod sigur magnitudinea degradării creditelor va mai scădea în următoarea perioadă. Cred că încă nu toate probleme pe care le are fiecare bancă au ieşit la iveală, că sunt unele segmente din portofolii care încep să se degradeze şi cu puţin recul de timp”, a declarat Ilinca Rosetti.

Rosetti susţine că este posibil ca anumiţi clienţi care au reuşit să supravieţuiască crizei nu vor reuşi să ramburseze creditele luate.

‘Tipul de client care are acum probleme este altul decât tipul de client care avea probleme în perioada 2008-2010. Unele firme au reuşit să aibă suficiente resurse în timpul crizei, dar poate nu au luat decizii corecte în anii următori şi poate au făcut investiţii prea mari, poate s-au avântat prea mult. Vedem o schimbare a profilului de client care are acum probleme. Este mai degrabă persoană juridică’, a explicat Ilinca Rosetti.

Potrivit datelor BNR, totalul creditelor în lei se ridica, în decembrie, la 85,4 miliarde de lei (minus 0,58% faţă de luna precedentă), din care 49 miliarde de lei erau sume contractate de agenţii economici şi 34,6 miliarde de lei de populaţie. Creditele în valută totalizau 134,6 miliarde de lei (minus 0,59%), din care 64,4 miliarde de lei contractate de agenţii economici şi 68,9 miliarde de lei de populaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbări majore în toate facturile de energie electrică, de azi. Care sunt clienții cei mai afectați
Schimbări majore în toate facturile de energie electrică, de azi. Care sunt clienții cei mai afectați
De astăzi au intrat în vigoare noile tarife majorate de transport și distribuție a energiei electrice, dar majoritatea clienților nu vor simți nimic în facturi, asta cel puțin până la 1......
Datoria guvernamentală a crescut la 931,186 miliarde lei, respectiv 54% din PIB, în octombrie
Datoria guvernamentală a crescut la 931,186 miliarde lei, respectiv 54% din PIB, în octombrie
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în octombrie 2024, până la 931,186 miliarde lei, de ...
Centrele de date față în față cu AI: provocările industriei în 2025
Centrele de date față în față cu AI: provocările industriei în 2025
Inteligența artificială (AI) continuă să transforme industria centrelor de date, o realitate reflectată de tendințele ...
Republica Moldova – Transnistria a oprit furnizarea de căldură şi apă caldă după încetarea livrării de gaz rusesc
Republica Moldova – Transnistria a oprit furnizarea de căldură şi apă caldă după încetarea livrării de gaz rusesc
Regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova a întrerupt miercuri furnizarea de căldură şi apă caldă în ...