Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în medie, în primul semestru, cu peste 10%

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primul semestru al anului în curs, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 10,3%, respectiv cu 10,9%, comparativ cu perioada similară din 2014, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), date miercuri publicităţii.
Economica.net - mie, 12 aug. 2015, 08:37
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în medie, în primul semestru, cu peste 10%

În iunie 2015, faţă de iunie 2014, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,0%, respectiv cu 13,5%, în timp ce, faţă de luna precedentă, creşterea a fost de 21,9%, ca serie brută, şi de 3,5%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, scrie Agerpres.

Potrivit INS, la nivel semestrial, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total, ca serie brută, cu 10,3%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 14,0%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,0% şi la lucrările de construcţii noi cu 9,3%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: la clădirile nerezidenţiale cu 13,5%, la construcţiile inginereşti cu 10,1% şi la clădirile rezidenţiale cu 4,9%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 10,9%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri astfel: lucrările de reparaţii capitale cu 19,9%, lucrările de construcţii noi cu 11,0% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 8,7%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile nerezidenţiale cu 16,3%, clădirile rezidenţiale cu 12,0% şi la construcţiile inginereşti cu 0,8%.

În luna iunie 2015 comparativ cu mai 2015, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută, cu 21,9%, datorită faptului că lucrările de construcţii noi au crescut cu 24,9%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 23,8% şi lucrările de reparaţii capitale cu 4,9%.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 30,3%, respectiv cu 22,4%. Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 7,9%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a înregistrat pe total o creştere cu 3,5%, evidenţiată la lucrările de construcţii noi cu 6,0%. Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 6,5%, respectiv cu 6,0%.

Pe obiecte de construcţii, clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au crescut cu 6,3%, respectiv cu 4,0%. La clădirile rezidenţiale s-a înregistrat o scădere cu 26,2%.

Pe de altă parte, în luna iunie 2015 comparativ cu luna iunie 2014, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută cu 13,0%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri astfel: la lucrările de construcţii noi cu 16,4%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 10,9% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 1,8%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 43,8% şi la construcţiile inginereşti cu 12,8%. Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 23,9%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în iunie 2015, raportat la luna similară din 2014, cu 13,5%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri astfel: la lucrările de construcţii noi cu 16,6%, la lucrările de reparaţii capitale cu 12,8% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 4,7%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti, cu 47,9%, respectiv cu 3,3%. Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 24,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, contribuţia la Pilonul 2 de pensii va creşte la 6%, iar în 2025 veniturile......
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a spus că nu există un calendar ...
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare și infrastructurilor de servicii”
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare ...
Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), instituție din cadrul Consiliului Concurenței, anunță ...
Trump reia tema cumpărării Groenlandei de către SUA, idee respinsă ferm de premierul insulei
Trump reia tema cumpărării Groenlandei de către SUA, idee respinsă ferm de premierul insulei
Groenlanda nu este de vânzare, a declarat luni liderul acestei mari insule arctice, răspunzând comentariilor făcute de ...