Volumul operaţiunilor de factoring derulate de UniCredit Ţiriac Bank în 2013 a atins 812 milioane euro
UniCredit Ţiriac Bank menţionează că, potrivit datelor Asociaţiei Române de Factoring, piaţa locală de specific a înregistrat, în aceeaşi perioadă, o scădere de 6%, ajungând la un nivel de 2,72 miliarde euro.
Consecinţa directă a performanţei superioare în comparaţie cu piaţa a fost creşterea cotei de piaţă a UniCredit Ţiriac Bank pe acest segment la 30%.
‘Considerăm performanţa noastră cu atât mai importantă cu cât, dat fiind contextul economic, respectiv creşterea cu 10% a numărului de firme care au intrat în insolvenţă, tentativele de fraudă, care au cunoscut şi ele o creştere, dar şi modificările de ordin legislativ, politica de risc a UniCredit Ţiriac Bank a continuat să fie una prudentă şi de disipare a riscului. Ne-am concentrat pe securizarea documentară a tranzacţiilor, pe menţinerea acelor furnizori cu o bună disciplină în gestionarea afacerilor şi cu un portofoliu variat de clienţi, astfel încât, deşi portofoliul de clienţi s-a redus la aproximativ 300, volumul creanţelor şi cel al relaţiilor comerciale gestionate (peste 1000) s-au menţinut la acelaşi nivel, cu o uşoară tendinţă de creştere’, a explicat Alecsandra Valasuteanu, director de factoring.
Potrivit comunicatului, serviciile de factoring ale băncii au continuat să fie disponibile pentru companii de orice talie şi indiferent de industrie. O atenţie specială a fost acordată şi anul trecut companiilor cu cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de euro, volumele de factoring realizate de acestea cu UniCredit Ţiriac Bank crescând cu 21% în 2013.
Industria cu cea mai mare pondere – 31,22% din volumul de creanţe gestionate – a continuat să fie şi în 2013 cea a construcţiilor, urmată de segmentul auto & echipamente (13,92%), agricultură & industrie alimentară (12,57%) şi transport (10,16%).
‘Banca a continuat să susţină schimburile comerciale şi proiectele de investiţii interne, acestea reprezentând 69,82% din totalul creanţelor gestionate, rămânând însă la fel de activă în susţinerea tranzacţiilor internaţionale. Ca o confirmare a statutului de membru cu drepturi depline al Factors Chain International (FCI), dobândit în 2012, anul trecut membri ai echipei de factoring a băncii au fost selectaţi pentru a face parte din Comitetul de Comunicare şi din Grupul de Ambasadori ai FCI, iar rulajul de factoring de export a atins 127 milioane de euro, în creştere cu 65% faţă de 2012.
Reprezentanţii UniCredit Ţiriac Bank susţin că în ceea ce priveşte strategia şi aşteptările băncii pentru 2014, factoringul rămâne un produs prioritar pentru UniCredit Ţiriac Bank, atât din punct de vedere al gestionării riscurilor aferente finanţărilor pe care banca le va acorda companiilor, cât şi al serviciilor conexe (de colectare, de asigurare la riscul de neplată şi de administrare a creanţelor), pe care le consideră extrem de importante pentru companii în gestionarea eficientă a afacerilor.
‘Ceea ce ne îngrijorează este domeniul legislativ. Legea 72/2013, care are ca scop combaterea întârzierilor la plată atât din partea profesioniştilor, cât mai ales a instituţiilor publice, stabilind termene maximale de plată, nu a avut un impact semnificativ, întârzierile se menţin, penalităţile nu se colectează. Un impact negativ puternic riscă să aibă propunerea de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 84/2003 pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A. (C.N.A.D.N.R.), propunere ce a fost trimisă de către Guvern Comisiilor Senatului şi Parlamentului spre analiză, Senatul deja adoptând-o. Prin cele două elemente principale introduse, respectiv obligativitatea antreprenorului general de a ipoteca în favoarea subcontractorilor creanţele sale faţă de C.N.A.D.N.R. şi obligativitatea sa de a-şi plăti subcontractorii pe măsura încasării de la C.N.A.D.N.R., noua lege riscă să limiteze semnificativ posibilităţile de finanţare pe bază de creanţe atât ale antreprenorilor, cât şi ale subcontractorilor. Ţinând cont de faptul că zona de construcţii reprezintă cel mai important segment susţinut de industria de factoring (35% la nivelul pieţei), ne putem aştepta la o scădere a pieţei de factoring şi în 2014’ a mai spus Alecsandra Valasuteanu.
UniCredit Ţiriac Bank este parte a grupului UniCredit. Grupul UniCredit este prezent pe piaţa din România şi prin intermediul UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) şi UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).