Volumul tranzacţiilor de închiriere a spaţiilor de birouri în afara Capitalei a crescut cu 32%, în 2015 – ESOP
Vedete au fost oraşele Iaşi – cu 17.682 mp şi Timişoara – cu 13.043 mp.
‘Există un tandem fericit care face posibilă dezvoltarea pieţei de birouri din marile oraşe ale României – cererea de forţă de muncă a companiilor IT&C şi de outsourcing şi creşterea ofertei de calitate a spaţiilor de birouri, în clădiri noi, la standarde internaţionale. România se află pe locul doi în topul Tehnologia CE Fast 50 top Deloitte, după Polonia. Acest lucru se materializează într-un interes din ce în mai mare al investitorilor pentru piaţa de muncă locală şi implicit pentru acomodarea ei, nu doar în Capitală, ci în toate marile centre universitare’, spune Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting/CORFAC International.
În 2016, trendul se va păstra, interesul pentru forţa de muncă din afara Capitalei va fi la fel de mare, iar acest val de firme multinaţionale şi de companii româneşti mari care vor alege oraşele secundare va duce la întărirea încrederii investitorilor imobiliari în piaţa de birouri din aceste localităţi, se precizează în analiza Esop.
‘Ca urmare, estimăm că în acest an calitatea clădirilor noi din Timişoara, Cluj Napoca, Iaşi, precum şi stabilitatea afacerilor din aceste oraşe vor atrage şi mai mulţi investitori imobiliari internaţionali, gen NEPI (care are deja acum investiţii la Timişoara şi Cluj), iar pe termen lung le vor urma exemplu şi locurile următoare din topul oraşelor cu tranzacţii de birouri – pieţe secundare precum Craiova sau Braşov’ spun analiştii imobiliari.
Cele mai puţine spaţii de birouri tranzacţionate, în 2015, au fost în Braşov – 3.800 mp, Oradea – 1.886 mp şi Bacău – 1.400 mp.