La spectacolul caritabil organizat de cluburile Spiriduşii naturii şi Gardienii naturii de la şcolile din Cogealac şi Fântânele a participat şi Zoli Toth, membru al trupei Sistem şi susţinător fervent al cauzelor eco.
Scopul proiectului EcoChampions este de a pune bazele unei comunităţi de voluntari care, în perioada 2011-2012, să se implice din ce în ce mai mult în rezolvarea problemelor din judeţul Constanţa. Cluburile de elevi participante vor avea întâlniri şi sesiuni de training pe diferite nivele şi vor implementa, în total, 25 de proiecte de voluntariat pentru comunitatea locală. Proiectul EcoChampions este realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean Constanţa şi Organizaţia Mare Nostrum.
Dacă prima serie a proiectelor puse în practică de membrii cluburilor EcoChampions a avut ca temă principală protecţia mediului (colectarea selectivă a deşeurilor în şcolile din Fântânele şi Cogealac, monitorizarea unor plaje din Constanţa şi a delfinilor din Marea Neagră, realizarea unei mici grădini în şcoală, dar şi strângerea de fonduri pentru un coleg bolnav de cancer), proiectele desfăşurate în decembrie au avut în unanimitate scopuri caritabile:
„Voluntariatul poate rezolva problemele societăţii şi schimba percepţii, important este să dea cineva exemplu, să facă primul pas. Iar când copiii sunt cei care fac asta, sunt sigur că lucrurile se vor schimba în bine în viitor. Sunt impresionat de implicarea voluntarilor EcoChampions, de proiectele pe care le fac şi de rezultatele lor. Constanţa poate fi mândră de ei şi de ceea ce fac”, a declarat Zoli Toth.
Voluntarii EcoChampions şi Zoli Toth, din trupa Sistem
EcoChampions este un proiect educaţional realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ în judeţul Constanţa. Prima ediţie s-a desfăşurat pe perioada anului şcolar 2010-2011 în 10 şcoli şi licee din localităţile Constanţa, Cogealac şi Fântânele. Au fost create cluburi de voluntari care, la finalul proiectului, au propus şi implementat propriile lor proiecte de voluntariat. Astfel, proiectul a venit în întâmpinarea nevoii de instruire şi canalizare a abilităţilor elevilor de a se implica activ în dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc. Cei peste 200 de elevi de gimnaziu şi liceu implicaţi şi-au dorit să continue proiectul şi în anul şcolar 2011-2012, fiind conştienţi de schimbările pe care le pot produce în comunitate. Pe termen lung, scopul proiectului este să ajute tinerii cu abilităţi de lider să creeze structuri funcţionale care să implementeze proiecte în beneficiul comunităţii locale.
Aproximativ 200 de elevi, conduşi de câte un coordonator şi un profesor îndrumător, sunt implicaţi în cea de-a doua ediţie a EcoChampions. Întâlnirile lunare programate în cadrul proiectului pentru cele 10 cluburi participante le vor oferi elevilor informaţii despre voluntariat şi educaţie civică pe baza cărora vor organiza dezbateri. De asemenea, ei vor identifica nevoi ale comunităţii şi cauze în care să se implice prin diverse acţiuni de voluntariat pe care le vor pune în practică o dată la două luni.
Două cluburi, unul de la liceu şi unul de la gimaziu, vor face echipă în fiecare proiect de voluntariat. După fiecare acţiune, echipele se vor schimba, astfel încât toţi elevii implicaţi în proiect să ajungă să se cunoască. În total, vor fi realizate 25 de proiecte de voluntariat în diverse domenii prin acţiuni diferite, de la petiţii la acţiuni de strângere de fonduri sau lucrul cu grupuri vulnerabile.
Pentru liderii cluburilor de la liceu, cei doi parteneri ai proiectului au pregătit sesiuni de training susţinute de Centrul de Resurse pentru Organizaţii Studenţeşti (CROS). Temele abordate în cadrul trainingurilor vizează managementul de proiect, deprinderea tehnicilor de comunicare, dezvoltare personala şi managementul echipei. Aceste cunoştinţe le vor folosi în implementarea proiectelor de voluntariat şi rezolvarea cauzelor identificate. Prima sesiune de training s-a desfăşurat între 15 şi 16 octombrie la Liceul ”Mircea cel Bătrân”, iar prima temă abordată a fost managementul de proiect.
Cele 10 şcoli şi licee implicate în proiect sunt: Şcoala nr. 24 „Ion Jalea”, Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Şcoala nr. 30 „Gh. Ţiţeica”, Şcoala cu cls. I-VIII Fântânele, Şcoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Traian” şi Liceul Teoretic „Ovidius”.