Marii constructori de automobile se confruntă cu o scădere a cererii pentru automobile electrice, din cauza lipsei de modele accesibile şi a expansiunii lente a infrastructurii de încărcare, iar Volvo Cars se va confrunta şi cu efectele tarifelor vamale suplimentare impuse de UE pentru automobilele electrice importate din China.
Într-un comunicat de presă publicat miercuri, Volvo Cars a informat că, în prezent, intenţionează ca în 2030 între 90% şi 100% dintre automobilele pe care le va vinde să fie modele pe baterie sau hibride tip plug-in şi până la 10% să fie modele de tip mild hybrid, dacă va fi nevoie.
Precedenta ţintă a celor de la Volvo Cars, anunţată în 2021, prevedea că toate autoturismele vândute de constructorul suedez în 2030 să fie complet electrice.
Volvo Cars, compania la care acţionar majoritar este grupul chinez Geely Holding, a precizat că a decis să îşi revizuiască ambiţiile din cauza modificării condiţiilor de pe piaţă şi a solicitărilor venite de la consumatori.
„Suntem ferm convinşi că viitorul nostru este unul electric. Totuşi, este clar că tranziţia la electrificare nu va fi una liniară, iar consumatorii şi pieţele avansează cu viteze diferite în procesul de adoptare”, a declarat directorul general de la Volvo Cars, Jim Rowan.
Volvo Cars are în prezent două uzine în Europa, una în Suedia şi alta în Belgia, şi până la mijlocul deceniului vrea să construiască a treia fabrică în Slovacia, pentru a-şi îndeplini ţinta de producţie de 1,2 milioane de vehicule pe an, dintre care jumătate să fie automobile electrice.