Ambele măsuri sunt destinate să relanseze vânzările Volvo pe piaţa din SUA, care anul trecut au scăzut cu 8% până la 56.371 vehicule. SUA a fost mult timp cea mai mare piaţă a Volvo dar în 2014 a fost detronată de China, unde anul trecut au fost vândute 81.221 de vehicule Volvo, în creştere cu 33%.
Modelul vizat pentru exportul în SUA este Volvo S60L, o versiune alungită a sedanului S60, dezvoltat iniţial pentru consumatorii chinezi înstăriţi. Volvo se aşteaptă să vândă în acest an pe piaţa din SUA aproximativ 1.500 de maşini S60L produse în China, comparativ cu 26.000 de unităţi în China.
‘S60L oferă un spaţiu generos pentru locurile din spate, un lucru cerut cu insistenţă de consumatorii americani. Automobilul va fi produs la uzina Volvo din Chengdu, China, şi va fi prezentat la Salonul auto de la Detroit’, a declarat purtătorul de cuvânt de la Volvo, David Ibison . ‘S60L este doar o componentă a planului nostru de relansare pe piaţa din SUA’, a mai spus Ibison, precizând că Volvo intenţionează să lanseze şapte noi produse până în 2018 şi să-şi majoreze vânzările pe piaţa din SUA până la 100.000 de unităţi pe an.
Producătorii auto chinezi au societăţi mixte cu marii jucători mondiali precum General Motors, Volkswagen sau Ford şi în prezent exportă autovehicule în America latină, Orientul Mijlociu şi alte pieţe emergente. Mai multe mărci auto chineze şi-au exprimat interesul de a intre pe pieţele dezvoltate însă până acum nu au îndeplinit standardele de emisii poluante şi siguranţă impuse de autorităţile americane.
În luna august 2010, conglomeratul chinez Zhejiang Geely Holding a cumpărat Volvo Cars de la grupul american Ford Motor Company pentru aproximativ 1,3 miliarde de euro.