Vom cumpăra avioane de luptă europene? Eurofighter îşi schimbă strategia pentru România

Economica.net
02 07. 2012
eurofighter_17690300

Eurofighter va derula şase campanii în încercarea de a vinde avionul Typhoon unor state ca Oman sau România, campanie care va fi diferită de modelul de business din ultimii 20 de ani, a declarat, pentru Financial Times, Giuseppe Orsi, preşedinte şi director executiv al companiei italiene Finmeccanica, unul dintre principalii parteneri în proiectul Eurofighter.

“Trebuie să intrăm într-o piaţa competitivă, care nu are doar criterii politice” a spus Orsi, care are acum discuţii cu partenerul său britanic, Ian King de la BAE, ultimul spunând că trebuie scăzut preţul de listă al avionului Typhoon, pentru a-i recâştiga pe indieni. Proiectul Eurofighter Typhoon este derulat, în comun, de Germania, Marea Britanie, Italia şi Spania.

Timp de 20 de ani, companiile membre ale proiectului Eurofighter îşi permiteau luxul de a produce un avion şi abia după aceea să dicteze un preţ. Lucru convenabil pentru Germania, Marea Britanie, Italia, Spania sau Austria, care, pe măsura dezvoltării proiectului, beneficiau şi de avantaje: ocuparea forţei de muncă şi know-how-ul care veneau odată cu proiectul. Dar, pe pieţele de export strategia nu mai funcţionează, lucru care s-a văzut în India, când Eurofighter a pierdut cel mai mare contract în care fusese implicat până atunci.  

Or, acum, date fiind constrângerile bugetare din ţările occidentale şi goana producătorilor în a vinde avioane de luptă către ţările emergente şi cele bogate în petrol, potenţialii clienţi vor să facă afaceri mult mai bune, scrie FT. Ceea ce înseamnă preţuri mai mici.
“Trebuie să abordăm aceste pieţe de export pe criterii comerciale, nu să le sugerăm o abordare politică a unui produs” a spus Orsi.

În primăvara acestui an, guvernul Indiei a anunţat că va achiziţiona 126 de avioane de luptă franceze Rafale, produse de compania franceză Dassault. Perdantul a fost modelul Eurofighter Typhoon, dar şi cunsocutele aeronave americane F 18 şi F16. O victorie pentru Sarkozy, care a susţinut puternic proiectul Rafale şi o înfrângere pentru ceilalţi europeni, inclusiv Angela Merkel.

În primăvara lui 2010, Bucureştiul  a anunţat achiziţionarea a 24 de avioane F-16 la mâna a doua de la Statele Unite, propunerea urmând să fie supusă aprobării Parlamentului. Tranzacţia nu s-a mai făcut, Guvernul anunţând atunci că nu există bani pentru această achiziţie. Totuşi, problema achiziţiei de avioane de luptă rămâne deschisă, dat fiind că în 2015, România nu va mai putea ridica de la sol nici unul dintre vechile Mig 21 modernizate, iar statutul de membru NATO obligă ţara să posede avioane de luptă. Mai mulţi producători au anunţat că sunt dispuşi să ofere avioane de luptă României, întrecându-se chiar în oferte: suedezii de la SAAB au oferit 24 de avioane Gripen noi, la acelaşi preţ (1,3 miliarde de dolari). Eurofighter a venit cu aceeaşi ofertă, pentru 24 de avioane, nu mai vechi de 2004, cu promisiunea unui offset de 100% (investiţii sau comenzi către industria românească egale cu valoarea achiziţiei). România încă nu a anunţat oficial ce avioane va cumpăra.