Vom plăti mai mult pentru medicamentele considerate ineficiente. Scade procentul de compensare pentru 12 molecule

Medicamentele care conţin substanţe active precum diazepam, lorazepam, nitrazepam vor fi compensate în regim de 20%, şi nu 90% ca până în prezent, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.
Cristina Şomănescu - sâm, 17 ian. 2015, 10:49
Vom plăti mai mult pentru medicamentele considerate ineficiente. Scade procentul de compensare pentru 12 molecule

Ministerul Sănătăţii a publicat recent un proiect de HG care modifică Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii.

Proiectul de HG prevede delistarea a 21 de medicamente care nu se mai regăsesc în ghidurile naţionale şi internaţionale de practică terapeutică, şi care nu şi-au dovedit eficienţa terapeutică în ultimii ani, precum şi mutarea altor dousprezece medicamente pe o sublistă cu procent de compensare de 20%.
Această mişcare va permite introducerea unor terapii de ultimă generaţie pentru patologii cu impact major din punct de vedere social.

Iată cele mai importante modificări aduse de proiectul de act normativ:

Medicamentele care până acum au fost compensate cu 90% din preţul de referinţă iar de acum înainte vor fi compensate cu doar cu 20% din preţul de referinţă conţin următoarele substanţe active:

Diazepamum (tranchilizant, miorelaxant, anticonvulsivant şi antispastic uterin). Cunoscut sub numele de diazepam;
Lorazepamum (grupa terapeutică: anxiolitice benzodiazepine şi derivaţi). Cunoscut sub numele de lorazepam;
Nitrazepamum (hipnotice şi sedative benzodiazepine şi derivaţi). Cunoscut sub numele de nitrazepam;
Zopiclonum (hipnotic cu acţiune rapidă, indicat pentru insomnii) – vândut sub denumirea de Imovane.
Zolpidemum (hipnotice şi sedative înrudite cu benzodiazepine) – cunoscut sub numele de Zolpidem, folosit în tratamentul de scurtă durată al insomniei.
Pentoxifyllinum (concentraţie mai mare sau egală cu 400 mg) – indicat în tratamentul simptomatic al claudicaţiei intermitente din arteriopatia cronică obliterantă a membrelor inferioare (stadiul II Fontaine); în tratamentul simptomatic adjuvant al deficitului patologic cognitiv şi neurosenzorial cronic al varstnicului (cu excepţia bolii Alzheimer şi a altor demenţe); tratamentul simptomatic al tulburărilor vasomotorii periferic.
Trimetazidinum, indicat în tratamentul profilactic, de lungă durată, al crizelor de angină pectorală (cardiologie); tratament simptomatic al vertijului şi acufenelor (ORL); tratament al scăderilor de acuitate vizuală şi al tulburărilor de câmp vizual de cauză vasculară (oftalmologie). Se vinde sub denumirea de Preductal sau Trimetazidina LPH.

Medicamentele care până acum au fost compensate cu 50% din preţul de referinţă iar de acum vor fi compensate cu 20% conţin:

Nicergolinum (grupul de medicamente denumite alcaloizi de ergot. Medicamentele pe bază de nitroglicerină ameliorează funcţia cerebrală şi acţionează ca antioxidant al celulelor creierului);
Vincaminum (vasodilatatoare periferice, folosite în tratamentul simptomatic al deficitului patologic cognitiv şi neurosenzorial cronic al pacienţilor vârstnici);
Diosminum (combinaţii) – indicat în tratamentul manifestărilor insuficienţei venoase cronice a membrelor inferioare, funcţionale şi organice: senzaţie de greutate, durere, crampe nocturne. Denumire comercială – Detralex.
Acid omega-3-esteri etilici 90 (hipocolesterolemiante şi hipotrigliceridemiante), indicat în post infarct miocardic, ca tratament adjuvant după infarct miocardic pentru profilaxia secundară a accidentelor coronariene, în asociere cu terapia standard (de exemplu, statine, antiagregante plachetare, beta-blocante, inhibitori ai ECA), precum şi în hipertrigliceridemie endogenă, ca supliment nutriţional atunci când măsurile dietetice singure sunt insuficiente pentru a produce un raspuns adecvat.
Erdosteinum (expectorante fără combinaţii cu antitusive mucolitice), indicat în tratamentul tulburărilor de secreţie bronşică, prin favorizarea fluidifiării mucusului şi a secreţiilor mucopurulente sau a expectoraţiei; profilaxia evoluţiei afecţiunilor bronşice; profilaxia şi tratamentul complicaţiilor respiratorii după intervenţii chirurgicale. Se vinde sub denumirea de Erdomed.

Moleculele care au fost eliminate din lista de medicamente şi din tratamentul românilor, după ce Comisia Europeană a emis pentru acestea decizii de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă:

Sibutraminum sau sibutramină: substanta activă a medicamentelor de slabit, care inhibă apetitul alimentar.
Sibutramina este un inhibitor neurotransmitator, derivat din amfetamină, care reduce asimilarea de serotonină (cu 53%), norepinefrină (cu 54%) şi dopamină (cu 16%), crescând nivelul acestor substanţe în sinapsele neurale şi inducând senzaţia de saţietate. Sibutramina ajuta la pierderea în greutate prin creşterea cantităţii de noradrenalină şi serotonină – neurotransmiţători care acţionează la nivelul creierului – inducand senzaţia de saţietate.
CE a decis suspendarea autorizaţiei de punere pe piaţă a Sibutraminei.

Rimonabantum sau rimonabant – substanţa activă indicată în tratamentul pacienţilor cu obezitate sau supraponderali cu factori de risc asociaţi precum diabet zaharat de tip 2 sau dislipidemie (denumire comercială – Acomplia).
CE a decis suspendarea autorizaţiei de punere pe piaţă a medicamentelor pe bază de rimonabant pe 16 ianuarie 2009.

Molecule compensate în regim 100%, eliminate din lista de medicamente şi din tratamentul românilor

Efalizumabum – prescris în regim de compensare 100% din preţul de referinţă pentru bolnavii de psoriazis cronic sever (plăci) – eliminat din lista de medicamente, ca urmare a deciziei CE de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă din 16.01.2009.

Alemtuzumab – prescris în regim de compensare 100% din preţul de referinţă, în programul naţional de oncologie – eliminat din lista de medicamente, ca urmare a deciziei CE de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă din 08.08.2012.

Combinaţii (rosiglitazonum+glimepiridum) şi Rosiglitazonum – prescrise în regim de compensare 100% din preţul de referinţă, în tratamentul medicamentos al bolnavilor cu diabet zaharat – eliminate din lista de medicamente, ca urmare a deciziilor CE de suspendare a autorizaţiilor de punere pe piaţă din 31.12.2010.

Drotrecogium alfa – prescris în regim de compensare 100% din preţul de referinţă, în programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis – eliminat din lista de medicamente, ca urmare a deciziei CE de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă din 08.11.2011.

Daclizumabum – prescris în regim de compensare 100% din preţul de referinţă, în transplant renal, transplant combinat de rinichi şi pancreas şi transplant medular – eliminat din lista de medicamente, ca urmare a deciziei CE de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă 10.06.2008.

Medicamente scoase din lista de medicamente de care beneficiază asiguraţii, pentru că se eliberează fără reţetă medicală (OTC-uri):

Bifonazolum – substanţa activă din creme antifungice cu spectru larg folosit pentru tratamentul infecţiilor fungice cutanate.
Natrii fluoridum – substanţa activă (fluorură de sodiu) este folosită în pasta de dinţi care ajută la prevenirea apariţiei cariilor dentare, în special la pacienţii cu risc de a dezvolta carii multiple.
Dexpanthenolum – substanţa activă (dexpanthenol) este folosită în creme pentru îngrijirea dermatitei de scutec şi a eritemului fesier; protecţia pielii împotriva iritaţiilor cutanate; protecţia pielii împotriva uscării şi iritatiilor datorate detergenţilor şi altor substante chimice; etc.
Clemastinum – antihistaminic, utilizat pentru ameliorarea simptomelor alergiei.
Benzoylis Peroxidum – folosit în tratamentul formelor de acnee.

Medicamentele pe bază de datrii fluoridum, Dexpanthenolum, clemastinum, benzoylis peroxidum au fost, până acum, compensate 100% din preţul de referinţă pentru copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, dacă nu realizează venituri, precum şi gravide şi lehuze. De acum înainte sunt OTC-uri, deci vor fi cumpărate la preţ întreg şi de categoriile de pacienţi enumerate mai sus.

Medicamentele care au substanţă activă ibuprofenum (ibuprofen) nu vor mai fi compensate în regim 100% pentru copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, dacă nu realizează venituri, precum şi gravide şi lehuze, prevede proiectul de HG. 

Medicamentele care conţin ginkgo biloba (se comercializează sub denumirea de Tanakan) şi cele care conţin glucosaminum (se vinde sub denumirea de Dona) nu vor mai fi compensate în regim de 50%.

Glucosaminum este utilizat pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei genunchiului, de intensitate uşoară până la moderată.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...