Vom plăti suplimentar 2 lei în factura la curent pentru a acoperi ceea ce nu mai plătesc coloşii industriali din România

Economica.net
06 12. 2015
factura_curent_812904001_63856900

Exceptarea fabricilor energofage din România de la plata certificatelor verzi are un impact de 7 lei/MWh în factura la energie electrică a restului de consumatori, în 2016, potrivit Notei de Fundamentare a unui proiect de lege al Ministerului Energiei care stabileşte cota obligatorie de certificate pentru la anul. Adică, la anul, vom plăti cu toţii suplimentară 7 bani/kWh lunar consumat către furnizorii de energie pentru ca fabricile să nu fie încărcate cu certificate verzi. La un consum mediu al unei gospodării de 200 de kWh, impactul ar fi de circa 2 lei. Potrivit documentului, 7.000 de GWh, anul acesta, şi 8.000 de GWh, în 2016, reprezintă cantitatea de energie consumată de fabrici ce este exceptataă de la plata certificatelor verzi. Raportat la o producţie totală, anul acesta, de 45.000 de GWh, exceptarea reprezintă circa 16% din total.

29 de mari consumatori de energie sunt, în prezent, exceptaţi de la plata a până la 85% din certificatele verzi datorate pentru consumurile de energie. Printre aceştia, Alro, ArcelorMittal, fabricile de ciment şi de sticlă din România. Impactul anual al acestei măsuri este estimat la circa 75 de milioane de euro anual, timp de 10 ani, începând cu 2016. Această sumă este acoperită anual de restul de 9 milioane de consumatori de energie din România, alţii decât cele 29 de fabrici amintite.

„Impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică va înregistra o creştere de la 35 de lei/MWh la 43 de lei/MWh”, se arată în documentul citat.

Anul trecut, fabricile energointensive din România anunţau că ecotaxele pe care sunt obligate să le plătească ameninţă afacerile din România. Alro, cea mai afectată de ecotaxe, a arătat că, în ultimii doi ani, a avut de plătit peste 50 de milioane de euro în această direcţie, ceea ce a condus combinatul pe pierdere. De altfel, recent, conducerea Alro a arătat că, dacă Guvernul nu ar fi aplicat excepţia de la plata certificatelor vezi pentru industria energointensivă, Vimetco ar fi renunţat la afacerile din România.

În Nota de Fundamentare a legii privind ajutorul de stat pentru fabrici, Ministerul Economiei preciza că o astfel de măsură este necesară pentru păstrarea a sute de mii de locuri de muncă ameninţate  de ecotaxe. „Industria energointensivă din Româ­nia asigură circa 20% din consumul final brut de energie. În acelaşi timp este cel mai mare generator de locuri de mun­că, la nivelul anului 2012 asigurând direct 760.000 de locuri de muncă şi indirect circa 1.500.000”, se arăta în document. La acea dată, MECMA anunţa că circa 300 de fabrici ar fi eligibile pentru acest ajutor de stat. Iată însă că doar 14 s-au calificat, până în prezent.

Din 2011, de când industria regenerabilelor a luat avânt, populaţia si firmele le subvenţionează activitatea, prin sistemul certificatelor verzi. În factura la curent pentru populaţie, ponderea certificatelor verzi a ajuns, în ultimii doi ani, la circa 10%, circa 10 lei lunar sau 2,2 euro, la o factură medie de 100 de lei.

Devoltarea sectorului energiei regenerabile în România este susţinută de consumatorii de energie electrică. Miza investitorilor este subvenţia de la stat pentru producţia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem, iar  una solară trei certificate. Preţul unui certificat pe piaţa liberă s-a stabilizat la 27 de euro.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii de curent din România sprijină producţia de energie verde.