Vorbele de duh ale premierului Tudose

Numit în funcţia de premier al României acum nici trei luni, premierul Mihai Tudose s-a remarcat prin câteva declaraţii spumoase, în special la adresa sistemului bancar.
Economica.net - Dum, 10 sept. 2017, 09:57
Vorbele de duh ale premierului Tudose

Premierul Tudose, cel care a recunoscut că nu are niciun cont bancar şi îşi primeşte salariul în plic, nu s-a ferit să atace sistemul bancar, în termeni extremi de duri. Totul a pornit de la constatarea făcută de Ministrul Finanţelor, cum că, în 2016, din 46 de bănci, 31 au declarat pierdere. Iată cele mai spumoase declaraţii: 

 ”Personal, eu am avut nişte experienţe cu băncile. Am avut un cont în bancă cu o sumă minoră, 500 de dolari, şi după doi ani m-a sunat banca să-mi spună nu doar că nu mai am banii, ci că mai trebuie să mai dau eu 50 de dolari că de fapt comisionul cu care au avut grijă de ei, i-au păzit, i-au dus la toaletă noaptea sau le-au dat să bea apă când le era sete a mâncat fondul şi trebuie să mai aduc şi eu nişte bani de acasă. Din momentul ăsta eu am zis «Iertaţi-mă, dar Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun”.

”Venim cu diverse lucruri pe reglementări fiscale, ţintite pe domeniu. Mai mult, chit că este secretul bancar, eu îmi asum la un moment dat să fac publice nişte date. Dau un exemplu-două de bănci. Ştiu că o să o păţesc, dar am să o fac ca să înţeleagă românii că, dacă lucrează cu banca aia, ăia ne fură şi că, din 40 de bănci, avem 20 de bănci bune, 19 care-şi revin şi una care continuă să creadă că e mai deşteaptă decât noi, românii”

„Băncile din România o duc foarte bine. Au sedii foarte frumoase. Ei, la sfârşitul anului, spun că au o pierdere. Eu nu am ce bani să pun în bancă. Eu nu vreau salariul pe card să le dau lor doi bani la fiecare retragere. Văd reclame la TV că dau ei bani aşa…”

”Nimeni nu poate să înţeleagă că o instituţie bancară funcţionează 5-7-10 ani consecutiv în care e în pierdere. Pe clădirea scrie că e bancă, nu Crucea Roşie sau o instituţie de caritate. Sediile arată binişor spre foarte bine, salariile sunt bune spre foarte bune. Domniile lor dovedesc o imaginaţie debordantă în a-şi externaliza profiturile. Nu mai merge”

„Eu nu înţeleg de ce taxă de întreţinere cont este procent. Parcă pleacă unul cu banii şi una e dacă dumneavoastră aveţi 10 lei în cont şi eu am 10 miliarde, sau invers, pe mine mă costă mai mult decât… e o linie pe calculator, nu-i plimbă unii, nu-i duce dimineaţa la masă, seara îi scoate în grădină, prin parc şi fiindcă sunt mai mulţi costă mai mult. Şi vine banca şi îmi spune: ‘staţi puţin, că pe mine statul nu m-a ajutat’. Nu te-a ajutat, dar te-a lăsat să te ajuţi singur cât ai putut. Ai făcut-o! Iartă-mă, are totul o limită”

„Să facă o activitate normală, să facă banking în România, să îşi plătească dările la stat. (…) Am mai auzit ţipete şi scâncete: ‘Domnule, dar ştiţi câţi bani plătim noi la stat?’. Adică impozite pe clădiri şi impozite pe salarii. Am înţeles că îţi plăteşti impozitul pe clădirea mare şi frumoasă făcută eventual tot cu banii noştri şi îţi plăteşti impozitul pe salariul ăla frumos, de şef de bancă. Păi nici pe alea nu vrei să le plăteşti? Eu vorbesc de impozitul pe profit, că dacă, repet, tu eşti bancă şi n-ai profit, avem o problemă”

Premierul nu s-a abţinut nici de la ironii la adresa oficialilor Fondului Monetar Internaţional, cărora le-a transmis că greşesc mereu prognozele pentru România

„Am avut o discuţie astăzi cu FMI, care, tot aşa, avea o previziune. Discuţia a fost foarte simplă: ultimele două previziuni pe care le-aţi făcut despre România au fost greşite. Noi am spus că vom creşte cu 5,2, voi aţi spus că vom creşte cu 3, după aia voi aţi spus că nu vom creşte deloc, uite că s-a făcut 5,7. Dacă şi data viitoare o daţi strâmbă, pe româneşte, şi ultima acum este previziunea de închidere de an cu deficitul bugetar, noi susţinem că ne închidem sub 3 – 2,95 – 2,98, ei – că e 3 şi un pic. Dacă voi daţi acest tip de comunicare, eu înţeleg că pot exista două tipuri de abordare: ori nu vă pricepeţi absolut deloc, sau are cineva ceva cu România. În ambele cazuri este ultima dată când mai interacţionăm că …”, a afirmat Tudose la TVR. 

Totuşi, premierul se tine tare şi spune că nu îl deranjează nicio critică dintre cele aduse.  

Întrebat care dintre critici l-au deranjat cel mai tare, Tudose a răspuns: „Toate şi niciuna”. 

„Au fost o mulţime de nebunii începând de la că nu am terminat liceul, că nu am făcut armata, că beau – eu nu pun alcool în gură – hoţ, mincinos. (…) Am spus toate şi niciuna pentru că pur şi simplu nu le iau în seamă. Eu ştiu ce am făcut, ştiu ce fac, ştiu ce spun. Iar dacă răspund la toate aceste critici, nu am timp să fac treaba pentru care sunt aici. Şi atunci nu merge televizorul la mine în birou, nu prea citesc ştirile. Am agenda mea şi îmi văd de ea”, a spus Tudose

Întrebat cine e Mihai Tudose, premierul a răspuns: „Cel care era şi înainte. Îmi încap hainele la fel, nu mi-a crescut numărul la pantof. Nu este nimic spectaculos într-o funcţie de genul acesta, dimpotrivă viaţa personală începe să dispară şi creşte cea publică”.

Te-ar mai putea interesa și
Black Friday la TAROM, cu reduceri de până la 45%
Black Friday la TAROM, cu reduceri de până la 45%
Compania națională TAROM se alătură din nou campaniei de Black Friday organizată de eMAG și anunță că vor fi disponibile peste 7.000 de vouchere pentru achiziția biletelor de avion. ...
W4Energy sprijină tranziția energetică cu proiecte de amploare
W4Energy sprijină tranziția energetică cu proiecte de amploare
Într-o lume în care sustenabilitatea și eficiența sunt esențiale, România începe să se remarce ca un jucător promițător ...
Black Friday. eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale
Black Friday. eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale
În ajun de Black Friday, eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale pregătite pentru acest eveniment.
Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,1 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,1 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 1,1 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...