„Ar fi neverosimil să ne spună Astra că nu sunt îndeplinite condiţiile (pentru a se încadra la plata despăgubirilor – n.r.). Înţeleg ca Astra s-a reasigurat la unele dintre cele mai mari companii din lume. În opinia mea, Astra joacă cartea sistemului de asigurări din România pentru că rezolvarea litigiului ar putea să sporească prestigiul domeniului de asigurări din România”, a declarat Vosganian joi, într-o conferinţă de presă.
Oltchim a încheiat în 2011 la Astra Asigurări o poliţă de asigurare împotriva deficienţelor de conducere în valoare de 10 milione de euro, pentru care combinatul este cu plata la zi a primelor de asigurare, de 3.000 de euro pe lună, poliţa fiind reînnoită anual.
Ministrul a precizat că poliţa de asigurare a fost găsită în arhiva Oltchim în urmă cu o lună, iar autorităţile au semnalat Astra Asigurări printr-o scrisoare trimisă la 30 aprilie că datorează 10 milioane de euro combinatului Oltchim, fără a primi un răspuns până în prezent.
Suma de 10 milioane de euro ar putea reprezenta una din sursele de finanţare de care Oltchim are nevoie. Alte surse de venituri suplimentare pot fi traderii şi procedurile de sale&lease-back, prin care instalaţiile combinatului pot fi vândute şi reînchiriate.
„Astăzi are loc adunarea creditorilor la Oltchim şi vom vedea care sunt posibilităţile de finanţare în continuare a combinatului. Orice implicare a instituţiilor statului în finanţare se poate lovi de obstrucţia Comisiei Europene. Noi suntem în legătură cu Consiliul Concurenţei şi am spus în Guvern că miercurea viitoare vreau să fac o comunicare cu necesarul de finanţare. Din necesarul de 50 de milioane de euro, 30 de milioane de euro pot fi obţinuţi din materii prime şi asta se întâmplă şi în prezent. De aceea, Oltchim şi-a mărit capacitatea de patru ori”, a mai spus Vosganian.
Combinatul din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an.