‘În seara aceasta, vom avea o întâlnire cu patronatul valon, pentru că acesta este mai puţin prezent în România decât cel din Flandra şi din acest punct de vedere reprezintă o resursă. Vom discuta cu Uniunea Valonă a Întreprinderilor, cu agenţia care se ocupă de comerţ exterior şi cu reprezentaţii unor firme în încercarea de a impulsiona investiţiile străine în România. Pentru Ministerul Economiei unul dintre obiectivele pe termen mediu este acela de a îmbina diplomaţia economică cu capacitatea de a atrage investiţii străine în România, ştiut fiind că între 2008 şi 2012 raportul investiţiilor străine a fost practic de 7 la 1’, a declarat Varujan Vosganian vineri, la Bruxelles.
Potrivit sursei citate, în 2008, investiţiile străine au fost de 9,3 miliarde de euro, dar s-au redus în 2012 până la 1,6 miliarde. ‘Acest lucru nu se poate explica numai prin condiţiile externe, cu siguranţă că şi noi trebuie să îmbunătăţim câte ceva în activitatea noastră pentru a reda încrederea investitorilor străini’, a apreciat ministrul.
El a mai spus că va avea în regiunea Valonia întâlniri cu reprezentanţi ai industriei chimice, industriei farmaceutice, tehnologiilor înalte şi industriei prelucrătoare ‘care ar putea să utilizeze forţa de muncă locală’. ‘Am discutat cu colegul meu din guvernul federal al Belgiei (Johan Vande Lanotte, vicepremier şi ministru al economiei – n.r.) să facem o întâlnire între patronatul din Flandra şi Valonia cu firmele care au deja experienţă în România, firme belgiene, pentru că aceasta este calea cea mai potrivită care să dea încredere. Am avut deja zilele trecute o întrevedere cu ambasadorul Belgiei la Bucureşti şi cu reprezentanţii camerei bilaterale Belgia-România, care s-a înfiinţat chiar anul acesta la Bucureşti’, a mai afirmat Vosganian.
Potrivit acestuia, investiţiile belgiene în România sunt pe locul al 13-lea. ‘În 2012 totalul schimburilor comerciale erau de 1,8 miliarde de euro, cu un deficit comercial din partea României de 300 de milioane de euro. Investiţiile româneşti în Belgia din păcate sunt destul de reduse, iar valoarea totală a investiţiilor totale belgiene în România a fost de 1,1 miliarde de euro. Deci există multe resurse şi sperăm să le capacităm în viitor. Sperăm ca delocalizarea care văd că se produce în Belgia să nu ajungă până în Asia de Sud-Est, ci să se oprească, într-o anumită măsură, şi în România’, a conchis Vosganian.