„IMM nu vrem să fie doar patiserii şi cofetării, ci să fie companii productive, să însoţească marea industrie. IMM trebuie să fie o componentă a strategiei de industrializare. Am pus accentul până acum pe servicii, pe construcţii, dar trebuie să ne întoarcem la industrie. E foarte bine să fim mândri de Sofia Vicoveanca şi de Hagi, dar e timpul să fim mândri de industrie şi de simboluri, nu doar de frunze. Să fim mândri cum sunt suedezii de rulmenţii lor (…), germanii de maşinile lor, italienii de pantofii lor sau francezii de parfumuri”, a spus Vosganian la Forumul IMM 2013.
Vosganian a arătat că IMM-urile nu trebuie privite ca pe un scop în sine, ci trebuie să fie introduse într-un amplu program, cu o politică coerentă privind forţa de muncă. Ele trebuie însoţite de industrie şi trebuie să conlucreze cu sistemul bancar.
Pe de altă parte, ministrul Economiei a susţinut că sunt necesare cursuri despre antreprenoriat încă din liceu, precizând că o soluţie pentru criză este cultivarea spiritului antreprenorial, care a fost scos din conştiinţa românilor în ultimii zeci de ani.
„Cultivarea spiritului antreprenorial înseamnă implicarea tinerilor în prima afacere, implicarea mai largă a femeilor în afaceri, reimplicarea celor care au eşuat în afaceri şi implicarea celor care au ieşit dintr-un mod sau altul de pe piaţă. Amploarea crizei a fost poate mai severă în România decât în alte părţi, nu din cauza reducerii PIB pentru că a venit după aproape un deceniu de creştere economică – 1999 – ultimul trimestru din 2008. Toată lumea era încrezătoare, dacă te vedeai cu sindicatele şi nu obţineau o creştere de cel puţin 2% a salariilor spuneau că au pierdut vremea de pomană şi că au irosit banii daţi pe taxi”, a spus Vosganian.
În final, ministrul Economiei a arătat că nu este bine ca oamenii de afaceri să facă business din instinct şi să deprindă lucrurile aşa cum fac „pruncii” când sunt născuţi şi aruncaţi în apă, şi înoată din reflex.