Vosganian: Nu am încredere în companiile străine care doar cer ceva de la stat, fără să ofere nimic

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, că nu are încredere în companiile străine care cer sprijin din partea statului, fără să ofere nimic în schimb, şi că orice investitor are responsabilităţi faţă de societatea românească, referindu-se în acest context şi la ArcelorMittal.
Economica.net - joi, 11 iul. 2013, 10:00
Vosganian: Nu am încredere în companiile străine care doar cer ceva de la stat, fără să ofere nimic

„Eu am spus companiilor: «nu veniţi la noi să cereţi, veniţi să oferiţi». (…) Nu am încredere într-o companie care doar cere. Dacă va cere azi, va cere şi mâine şi dacă nu-i dai, spune că pleacă. Investitorii privaţi trebuie să ştie că au obligaţii faţă de societatea noastră”, a afirmat Vosganian la o conferinţă pe teme energetice.

În acest context, el a făcut referiri la combinatul ArcelorMittal Galaţi, care, în opinia sa, a primit mai multe forme de sprijin de la statul român.

Vosganian a mai spus că Guvernul va semna, după aprobarea pactului pentru industria oţelului la nivelul Uniunii Europene, protocoale cu fiecare companie siderurgică în parte, prin care să stabilească ce le poate oferi acestora şi ce pot aceste companii să ofere statului, şi apoi vor urma protocoale şi cu firmele din industria chimică.

Premierul Victor Ponta a avut, marţi, noi discuţii cu preşedintele OMV şi proprietarul ArcelorMittal despre investiţiile acestora în România, arătând că Guvernul face eforturi pentru exploatările de gaze din Marea Neagră şi funcţionarea combinatului siderurgic de la Galaţi.

„Facem toate eforturile pentru exploatările de gaze din Marea Neagră. Astăzi a fost preşedintele OMV în România, în vizită, tocmai ca să discutăm de investiţiile în continuare. Astăzi am vorbit o jumătate de oră şi cu domnul Mittal, cum să facem să ţinem – că se cam închid în Europa combinatele siderurgice – companiile. Nu a dat cu pumnul în masă, el spune că în Europa, dacă nu se face ceva, nu va mai fi competitiv şi profitabil să se producă oţel, se va produce dar în Rusia sau în China”, a spus marţi Ponta.

În luna mai, premierul Ponta şi proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, au discutat, la Palatul Victoria, propuneri de optimizare a costurilor de producţie la ArcelorMittal Galaţi, şeful grupului siderurgic declarând că aşteaptă să fie găsite „soluţii sustenabile” în domeniul energiei.

Ponta anunţase anterior că Mittal este preocupat de poziţia pe care România o va avea în acest sens la următorul Consiliu European pe teme energetice.

După acel Consiliu European, Ponta a afirmat că România va încerca să sprijine ArcelorMittal Galaţi, dar se află „între ciocan şi nicovală”, respectiv între interesul de a menţine investitorii şi respectarea regulilor europene, precizând că şeful Mittal a evocat varianta retragerii din Europa din cauza preţului la energie.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România, este parte a grupului ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...