Vosganian: Oltchim se echilibrează din punct de vedere tehnic şi redevine bancabil
El a adăugat că vineri se va în întâlni cu conducerea companiei, cu administraţia locală şi cu sindicatele, pentru a le prezenta noile date.
„O să mă duc mâine la Oltchim, o să fac o prezentare cu privire la perspective. În luna iulie, din punct de vedere tehnic Oltchim se echilibrează. Producţia a crescut substanţial în ultimele cinci luni, practic am crescut de două ori şi jumătate. Salariile sunt date pentru tot personalul, până la sfârşitul lunii mai, cu o foarte mică restanţă, am plătit şi tichete de masă şi costuri auto. Mă duc mâine acolo ca să prezint perspectivele, inclusiv posibilele finanţări. Suntem deja la nivelul la care Oltchim redevine bancabil. Suntem în discuţie cu câteva bănci pentru a dobândi linii de finanţare şi semnalele sunt încurajatoare. Din luna iulie putem readuce pe linia de plutire Oltchim, procedurile care sunt în termen ne pot duce ca la sfârşitul lui august, începutul lui septembrie să îl pregătim şi pentru privatizare”, a precizat ministrul.
Varujan Vosganian a arătat că au existat mici incidente, urmare a faptului că unele din persoanele disponibilizate solicită şi plata concediilor aferente perioadei din acest an, în care nu au lucrat. „O să plătim şi aceste concedii. Acesta a fost subiectul litigiului”, a spus Vosganian.
În replică la afirmaţia ministrului premierul Victor Ponta a întrebat: „Nu au fost destul în concediu, şefii ăia de sindicat? Ei muncesc la televiziuni. Ei nu muncesc în altă parte. Le plătim şi concediul?”
„Faptul că o companie cu aproape un miliard de euro datorii şi insolvenţă a respectat drepturile din contractul colectiv şi a onorat şi tichetele de masă şi cheltuielile de transport şi va onora şi aceste obligaţii arată că noi am respectat înţelegerile sindicale şi că dorim să fie pace socială”, a mai spus Vosganian.
„Respectăm dar până la un punct. Şefii de sindicat, prietenii lui Roibu, care au adus societatea în faliment şi acum stau la televizor, le plătim şi concediul? Ca să ştie tot poporul ce plătim. Să ştie de ce manifestă”, a adăugat Ponta.
„E vorba de faptul că o mie de persoane care au fost disponibilizate vor primi protecţia maximă oferită de lege, adică vor primi salariul mediu pe economie brut, între un an şi doi ani, care, vă spun, este mai mare decât ce primesc multe ministere ca medie salarială. (…) Dar asta e situaţia, noi vrem să respectăm toate aceste înţelegeri. Şi pentru că legea oferă acest drept salariaţilor disponibilizaţi, noi vrem să respectăm până la capăt toate aceste lucruri”, a mai spus ministrul Economiei.