Vosganian: Până în 2015 ar trebui începute privatizările pentru toate companiile din portofoliul ME

Ministerul Economiei intenţionează ca, până la finele anului viitor să declanşeze procedurile de privatizare pentru toate companiile pe care le are în portofoliu, mai puţin unele care ţin de nucleul de securitate al României, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la finalul întâlnirii cu delegaţia fondului monetar Internaţional, a Băncii mondiale şi Comisiei europene.
Economica.net - mie, 24 iul. 2013, 18:42
Vosganian: Până în 2015 ar trebui începute privatizările pentru toate companiile din portofoliul ME

Potrivit informaţiilor furnizate miercuri AGERPRES de către ME, Varujan Vosganian a afirmat că discuţiile cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale s-au axat pe trei componente: stadiul colaborării, evoluţiile din domeniile aflate în directa responsabilitate a ministerului şi arieratele din companiile de stat.

‘Prima a fost un dialog de principiu în legătură cu stadiul colaborării noastre. Am prezentat punctul de vedere al Ministerului Economiei potrivit căruia noi considerăm că pentru perioada următoare prioritară este consolidarea stabilităţii economice a României şi că în virtutea acestui principiu noi susţinem un nou acord cu FMI, care să aibă în vedere elaborarea de către Guvern a unei strategii şi care să aibă această validare din partea FMI, foarte importantă pentru imaginea externă şi pentru credibilitatea pieţei româneşti. În al doilea rând, am prezentat care sunt în acest moment evoluţiile din domeniile aflate în directa responsabilitate a Ministerului Economiei: am prezentat datele privind industria şi exporturile şi FMI a agreat poziţia noastră, potrivit căreia industria şi exporturile constituie, în acest moment, doi dintre pilonii cei mai importanţi ai dezvoltării României. La asta s-ar putea adăugă, dacă anul economic va fi bun, şi agricultura. Mai mult decât atât, FMI a spus da. Am reconsiderat creşterea PIB la 2%. Şi eu am spus că, dacă industria şi exporturile vor avea evoluţia de până, acum există şanse chiar să depăşim 2%’, a explicat Vosganian.

Ministrul Economiei a precizat că, în privinţa arieratelor, le-a transmis reprezentanţilor instituţiilor internaţionale că ar vrea ca în viitor să nu se mai vorbească despre arieratele companiilor de stat şi companiile de stat să fie privatizate.

‘Am reiterat angajamentul ca până la sfârşitul anului viitor Ministerul Economiei să supună procedurii de privatizare practic toate companiile pe care le are în portofoliu, mai puţin unele care ţin de nucleul de securitate al României’, a subliniat Vosganian.

Acesta a adăugat că s-a discutat şi despre angajamentele ministerului, prin Departamentul pentru Energie, în ceea ce priveşte programul de privatizări în perioada ce urmează.

‘Am prezentat calendarul pe care mi l-a oferit Departamentul de Energie, privind Romgaz, Nuclearelectrica, CE Oltenia şi Hidroelectrica. FMI socoteşte ambiţioase dorinţele noastre de a lansa oferte pe bursă pentru Nuclearelectrica şi Romgaz, în toamna acestui an. Am spus că deja procedurile au fost iniţiate şi socotim realist acest program. Ne-au întrebat de ce pentru Hidroelectrica şi pentru CE Oltenia programul este pentru anul 2014 şi am spus că acolo evaluările care trebuie să aibă loc şi strategiile privind participarea acestor două companii pe piaţa de energie necesită o perioadă ceva mai lungă’, a mai spus Varujan Vosganian, adăugând că pentru Hidroelectrica programul este pentru a doua jumătate a anului viitor.

Ministrul a menţionat că, un alt subiect discutat a fost Oltchim, care în iulie ‘este aproape în echilibru’.

‘Am amintit de faptul că FMI mi-a sugerat să închidem Oltchim şi că eu nu am dorit să-l închid. Iată, după şase luni, Oltchim, în luna iulie, este aproape pe echilibru, o să mai aibă pierderi până în 700.000 de euro, ceea ce este foarte puţin în raport cu dimensiunile Oltchim şi cu dimensiunile pierderilor pe care le avea. FMI m-a întrebat care este motivul pentru care situaţia Oltchim s-a îmbunătăţit vizibil în aceste saşe luni şi am explicat că Oltchim s-a descătuşat de căpuşări, are o gândire strategică pe termen lung, inclusiv în ceea ce priveşte forţa de muncă. Am spus, de asemenea, că dorim să respectăm contractul colectiv de muncă, am arătat că am respectat până acum calendarul insolvenţei şi că până în luna septembrie Oltchim va fi pregătit practic pentru privatizare, în sensul construirii unui SPV, unui vehicul special, care să fie, practic, eliberat de datorii, iar datoriile să rămână la Oltchim-ul vechi. Apoi m-au întrebat care este poziţia actualilor acţionari, PCC şi statul român, şi am spus că, odată cu declanşarea procedurii de insolvenţă, Oltchim se află sub decizia creditorilor săi şi că ei vor decide care va fi preţul de vânzare şi ei se vor îndestula din rezultatele privatizării’, a mai explicat Vosganian.

O echipă a FMI, condusă de Andrea Schaechter, este în vizită în România în perioada 17 – 31 iulie, pentru discuţii asupra următorului program cu România. Concluziile întâlnirilor vor fi prezentate la sfârşitul misiunii.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...