‘Până acum vedem că Oltchim nu a mers mai rău decât înainte de mine. Cred că nu există companie mai ipotecată decât Oltchim. Noi încercăm, cu ajutorul administratorilor judiciari, să reevaluăm toate ipotecile şi, acolo unde putem să renegociem, să mai găsim resurse pentru a fi invocate în faţa băncilor pentru alte credite. Eu am nevoie de două luni de linişte, în care voi încerca să găsesc un management privat şi să am bani pentru salarii. Orice firmă aflată în insolvenţă are trei categorii de decidenţi: administratorii judiciari, administratorii speciali şi conducerea operativă. Avem administratorii judiciari, în câteva zile vă vom comunica şi numele administratorului special şi al conducerii operative, Am probleme cu numirea noului director pentru că acolo interesele sunt deosebit de virulente, încât pe oricine am pune de acolo va fi contestat. Trebuie să rezolvăm până în 15 martie, pentru că atunci expiră înţelegerea cu actualul director’, a afirmat Vosganian.
Ministrul Economiei a precizat, totodată, că a primit, până în prezent, cinci planuri de reorganizare a Oltchim provenite de la persoane cu experienţă din combinat.
‘Am pe birou vreo cinci planuri de reorganizare a Oltchim, dar fiecare dintre acestea ridică întrebarea de ce nu au fost aduse până acum. Luni o să explic acest lucru celor care care au făcut moţiunea referitoare la Oltchim. Noi vedem ajutorul de stat ca pe o soluţie pe termen mediu, până la jumătatea acestui an, restul fiind pe termen lung’, a spus Varujan Vosganian.
Administratorii judiciari ai Oltchim au anunţat, la începutul acestei săptămâni, că vor prezenta, în 12 martie, un raport detaliat de 300 de pagini referitor la situaţia de la Oltchim şi cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă a societăţii.
Guvernul a aprobat, în 23 ianuarie 2013, Memorandumul cu privire la intrarea în insolvenţă a SC Oltchim SA.
Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring RPRL.