Vosganian reafirmă obiectivul României de adoptare a euro

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a reafirmat menţinerea de către România a obiectivului de adoptare a monedei euro, fără stabilirea unui termen limită, cu accent asupra realizării convergenţei nominale-reale, la Congresul Economic European de la Katowice, care s-a desfăşurat în perioada 12 - 14 mai, informează Ministerul Economiei într-un comunicat.
Economica.net - mar, 14 mai 2013, 10:46
Vosganian reafirmă obiectivul României de adoptare a euro

Potrivit sursei citate, aceasta este parte a strategiei de consolidare fiscală, îndeplinire a criteriilor de la Maastricht şi, în final, asigurarea unei economii solide şi competitive.

În sesiunea inaugurală a Congresului, desfăşurată sub egida ‘O Europă a creşterii. Viitorul economiei europene/Cooperare şi coeziune. Europa Centrală în Uniunea Europeană’, ministrul român a prezentat măsurile întreprinse de România pentru depăşirea crizei şi stabilizarea macro-economică, importanţa cooperării Românei în regiunea central-europeană, alături de ţările din Grupul de la Vişegrad, atractivitatea ţării noastre ca destinaţie investiţională şi de afaceri.

Totodată, ministrul Vosganian a relevat „menţinerea de către România a obiectivului de adoptare a monedei euro, fară stabilirea unui termen limită, cu accent asupra realizării convergenţei nominale/reale, ca parte a strategiei de consolidare fiscală, îndeplinirii criteriilor de la Maastricht şi, în final, asigurarea unei economii solide şi competitive”

Demnitarul român a subliniat importanţa creşterii veniturilor statului şi populaţiei, pentru a se evita, pe viitor, migrarea forţei de muncă înalt calificate.

În ceea ce priveşte problematica europeană, ministrul Vosganian a prezentat iniţiativa introducerii în acquis-ul comunitar a unei politici industriale comune, insistând asupra necesităţii reindustrializării statelor europene. Totodată, a atras atenţia asupra necesităţii ca deciziile şi reglementările UE să aibă la bază evaluări clare ale impactului acestora asupra competitivităţii industriilor şi economiilor statelor membre, având în vedere că în multe ramuri industriale UE şi-a redus avantajul competitiv.

Ministrul român a subliniat importanţa deschiderii UE pentru cooperarea şi expansiunea pe alte pieţe (Asia, America Latina, Nordul Africii), deoarece în prezent majoritatea schimburilor comerciale ale statelor membre se concentrează în interiorul UE şi generază în acest fel, propagarea efectelor crizei în cadrul Uniunii.

Vosganian a arătat că elementele esenţiale pentru ieşirea din criză constau într-o combinaţie echilibrată de măsuri de austeritate, consolidare fiscală şi management al datoriei, cu măsuri de stimulare economică, redefinirea rolului statului şi a ajutorului de stat, acordarea de facilităţi pentru dezvoltarea afacerilor.

Te-ar mai putea interesa și
Cu cât s-au scumpit ouăle în UE
Cu cât s-au scumpit ouăle în UE
Preţul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, arată datele publicate joi de Eurostat....
Cozonaci cu 21 de E-uri și la prețuri uriașe în comerț
Cozonaci cu 21 de E-uri și la prețuri uriașe în comerț
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a analizat peste 20 de sortimente de cozonaci din marile lanțuri ...
Volkswagen intră în hora producătorilor auto, care oferă avantaje cumpărătorilor din acest moment în SUA
Volkswagen intră în hora producătorilor auto, care oferă avantaje cumpărătorilor din acest moment în SUA
Volkswagen a confirmat că se alătură grupului în creștere de producători auto care se angajează să mențină prețurile ...
Cehia a renunţat complet la petrolul din Rusia pentru prima dată în istoria naţiunii, după finalizarea lucrărilor de la oleoductul Transalpine Pipeline (TAL)
Cehia a renunţat complet la petrolul din Rusia pentru prima dată în istoria naţiunii, după finalizarea lucrărilor de ...
Cehia a devenit complet independentă de livrările de petrol rusesc, pentru prima dată în istorie, au anunţat joi oficialii ...