„În acest moment, societatea românească nu este încă pregătită să abordeze această temă, nu pentru că ar fi imatură, ci pentru că nu dispune de suficiente informaţii”, a afirmat Vosganian, la finalul unei conferinţe de presă.
Ministrul a adăugat că „într-o bună zi” aurul de la Roşia Montană va fi exploatat.
„Probabil că până atunci societatea îşi va dezvolta şi modalităţile de comunicare între autorităţi şi opinia publică, şi modalităţile de responsabilizare a opiniei publice prin structurile societăţile civile, se vor îmbunătăţi şi tehnologiile, astfel încât aurul să se exploateze. Nu cred că există cineva în România care să spună că aurul acela nu va fi niciodata exploatat”, a adăugat Vosganian.
Întrebat de ce proiectul nu poate fi derulat de statul român, cu companii româneşti, el a afirmat că nu pot fi organizate licitaţii unde să fie chemaţi numai români.
„Vreţi ca noi să decidem prin lege că numai românii au dreptul să exploateze aurul?”, a spus Vosganian.
El a adăugat că s-ar bucura ca la licitaţii să participe entităţi româneşti, dar competiţia trebuie să fie una deschisă.
Întrebat în conferinţă care este opinia Ministerului Economiei privind proiectul de la Roşia Montana, Vosganian a afirmat că în prezent pe acest subiect există o dezbatere amplă, în plan naţional, care se va soluţia în dialogul între cei doi preşedinţi ai USL.
El a adăugat că echipa guvernamentală trebuie să fie solidară, iar USL să vorbească într-o voce unică.
„De ce doriţi ca vocea mea să sporească polifonia acestei dezbateri?”, i-a întrebat el pe jurnalişti, care îl atenţionaseră că reprezentanţii USL nu au avut un discurs unitar privind acest subiect.
Vosganian a precizat că pe site-ul ministerului există de cel puţin trei-patru ani 600 de pagini despre Gabriel Resources, „cam egale” cu romanul „Război şi Pace” al scriitorului rus Lev Tolstoi.
Pe de altă parte, ministrul a spus că licenţele se dau, se iau şi se mută de către ANRM.
Întrebat cum i se pare suma de patru miliarde dolari care ar fi fost invocată, potrivit presei, de reprezentanţii Gabriel Resources ca despăgubiri pentru blocarea proiectului, ministrul a glumit, afirmând: „Este o sumă frumoasă, patru este un număr sfânt, pentru că este rezultatul puterii la doi a altor numere”.
„Ca România să fie o ţară limpede cum e cristalul trebuie ca fiecare demnitar să răspundă în limitele atribuţiilor sale. Altfel o să ne încălecăm între noi şi n-o să înţeleagă nimeni nimic din ţara asta. (…) Eu nu pot să comentez şi să-mi dau cu părerea ce s-ar întâmpla dacă România ar pierde bani sau ar câştiga bani. Păi ce s-ar întâmpla dacă România ar juca la loto şi ar câştiga bani? Ar fi foarte bine. Aşa cum ar fi foarte rău, dacă România pierde bani!”, a mai spus Vosganian.