Vosganian: Stagnarea investitiei în reactoarele 3 si 4 nu este un eşec, ci doar un impas
„Sunt un susţinător al programului nuclear în România.(…) Nu doresc să evoc acum motivele pentru care investiţia în reactoarele 3 şi 4 nu a mai fost continuată. Nu socotesc un eşec fără ieşire ceea ce s-a întâmplat cu parteneriatul pentru reactoarele 3 şi 4, ci doar un impas din care sper să ieşim”, a declarat miercuri Vosganian la simpozionul NucInfo’ Day, organizat de Agenţia Nuclearǎ şi pentru Deşeuri Radioactive, cu sprijinul MEDIAFAX şi gandul.info.
Guvernul a semnat în 2008 un parteneriat cu mai multe companii pentru derularea investiţiei în reactoarele nuclearelectrice 3 şi 4 de la Cernavodă, evaluat la acea dată la patru miliarde de euro. În 2006 această investiţie era estimată să ajungă la două miliarde de euro.
În 2013, când Vosganian a redevenit ministru al Economiei, investiţia este evaluată la 6,5 miliarde de euro. Vosganian a mai fost ministru al Economiei între finele anului 2006 şi 2008.
Totodată, în 2010, companiile CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), GDF SUEZ (Franţa) şi RWE (Germania) s-au retras din proiect. De atunci, Guvernul susţine că este în căutare de noi parteneri, având discuţii cu mai multe companii, inclusiv sud-coreene şi chineze.
Iniţial gândit să fie derulat de un joint venture între stat, reprezentat de Nuclearelectrica, şi companii străine, în care niciunul dintre participanţi să nu aibă pachete majoritare, proiectul reactoarelor 3 şi 4 este acum controlat de stat, cu o participaţie de peste 80%.
Vosganian spune că Guvernul are toată susţinerea pentru energia nucleară şi că încă nu a abandonat ideea de a mai construi o centrală nucleară, în centrul ţării, chiar dacă la nivel naţional consumul de energie este în scădere, ceea ce ridică problema oportunităţii investiţiilor în noi capacităţi de producţie a electricităţii.
Pe de altă parte, Guvernul încă nu a găsit noi investitori cu care să continue investiţia de la Cernavodă.
„Nu avem perspective certe, căutăm investitori, colaborăm cu Ministerul Marilor Proiecte şi cu Ministerul Energiei. Avem păstrată în evaluare deschiderea unei centrale nucleare în centrul ţării, unde riscul seismic este scăzut”, spune Vosganian.
În acest moment, în compania care încearcă să construiască reactoarele 3 şi 4, denumită EnergoNuclear, mai sunt trei companii, respectiv Nuclearelectrica, ArcelorMittal Galaţi şi Enel (Italia).
Potrivit lui Vosganian, energia nucleară ar putea să asigure independenţa energetică a României, este „curată şi relativ ieftină”, iar România deţine atât „resursa umană necesară”, cât şi „tehnologii avansate”. De asemenea, energia nucleară ar putea contracara epuizarea rezervelor de gaze naţionale, având în vedere că perspectiva extragerii gazelor din zăcămintele din Marea Neagră „nu este încă eficientă”.
Vosganian susţine că, deşi consumul de energie şi preţul acesteia au scăzut, el se declară încrezător că economia va avea o evoluţie care va necesita creşterea consumului.
„Aceste scăderi (ale consumului şi preţului energiei – n.r.) ar putea să pună sub semnul incertitudinii oportunitatea continuării programului nuclear. Economia va avea o evoluţie care va necesita creşterea consumului de electricitate. (…) Guvernul are întreaga susţinere pentru utilizarea energiei nucleare în scopuri paşnice şi facem loc acestor investiţii printre marile investiţii pe care le vom face în perioada următoare”, a mai spus ministrul Economiei.