Vosganian: Strategia de export 2014-2020 vizează o creştere calitativă şi livrări în afara UE
„Ne vom baza nu pe creşterea cantitativă a exporturilor, ci pe o creştere calitativă. Vrem, de asemenea, orientarea unei părţi a exporturilor către ţări terţe”, a declarat Vosganian într-o conferinţă de presă.
El a arătat că există în continuare două vulnerabilităţi, respectiv capacitatea redusă de absorbţie a pieţei interne, pe fondul veniturilor scăzute ale populaţiei, şi nivelul redus de investiţii străine.
Vosganian apreciază că investiţiile şi consumul trebuie să reprezinte o prioritate în perioada următoare pentru Guvern.
Strategia Naţională de Export 2014-2020 a fost lansată spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei, pentru o perioadă de trei luni, astfel încât proiectul să poată fi finalizat până în decembrie.
Ministrul a precizat că această strategie se coroborează cu cea de competitivitate, pe care o va prezenta săptămâna viitoare sau în două săptămâni, într-o conferinţă de presă.
„Strategia este mult mai mărunţită decât ce exista până acum, vorbeşte despre toate marile industrii româneşti, care este gradul de competitivitate, care sunt punctele slabe şi cele tari, cuprinde o analiză SWOT, dar stabileşte şi ţinte pentru viitor, are în vedere creşterea lanţurilor valorice, stimularea inovării şi cercetării şi se corelează cu strategii naţionale privind ajutorul de stat, pentru a lărgi exporturile”, a spus ministrul.
Analiza SWOT arată că România continuă să păstreze avantaje competitive în ceea ce priveşte costul resurselor umane, dar rămân încă vulnerabilităţi importante. Apartenenţa la UE amplifică
oportunităţile economice şi de export, se arată în draftul de strategie.
„Cu toate acestea, lipsa de capital social, situaţia mediului de afaceri şi slabele abilităţi manageriale de a face faţă concurenţei bazate pe tendinţa de inovare şi noilor modele de afaceri sunt în continuare un obstacol în calea performanţelor globale la export”, se spune în document.