„Nu vă pot spune cine sunt pentru că nu ar fi corect şi pentru că nu vreau să tranform privatizarea Oltchim într-un spectacol, aşa cum s-a întâmplat anul trecut”, a afirmat Vosganian în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de Pro TV.
Guvernele din ultimii ani s-au arătat dispuse să privatizeze Oltchim, dar niciodată acest proces nu a fost concretizat. Cea mi recentă încercare de privatizare a combinatului chimic a avut loc în 2012, însă a eşuat pentru că proprietarul OTV, Dan Diaconescu, nu a plătit statului suma pe care s-a angajat să o plătească pentru acţiunile Oltchim, respectiv 45 milioane euro.
Una dintre companiile care anul trecut a manifestat un oarecare interes pentru a prelua Oltchim, fără să depună însă o ofertă, este TISE din Rusia. De la începutul acestui an Oltchim este în insolvenţă.
Potrivit lui Vosganian, Oltchim este în continuare o companie „privatizabilă”, însă organismele financiare internaţionale, inclusiv Fondul Monetar Internaţional (FMI), sunt „foarte sceptice” în reuşita unui astfel de demers.
„Am trei orizonturi de timp petru Oltchim. Unul scurt, de două luni, în care eu trebuie să rezolv problema funcţionării curente.(…) Orizontul pe termen mediu este iunie-iulie, pentru că până atunci noi trebuie să ştim dacă Oltchim este privatizabil sau nu. Eu încă mă încăpăţânez să cred ca este privatizabil. Vă mărturisesc că organismele financiare internaţionale sunt foarte sceptice în privinţa Oltchim. Orizontul pe termen lung este până la sfârşitul acetui an, când Oltchim trebuie să intre în astfel de parametrii încât să înceapă să aibă dialog şi cu creditorii şi să înceapă să îşi îmbunătăţească situaţia financiară”, a spus Vosganian.
Citeşte şi Vosganian: Mechel va redeschide două combinate în perioada următoare