Vosganian: Trebuie realizată o politică de protecţie pentru susţinerea industriei
„Protecţie însă nu înseamnă ceea ce noi făceam în anii ’90, adică subvenţionarea economiei, încercarea de transfer de valoare dintr-un domeniu în altul pentru a acoperi o ineficienţă. Noi asta am făcut încercând să protejăm economia, am încercat să compensăm lipsa de competitivitate prin atragere de resurse extrasectoriale, din afara unui sector. E vorba de data asta de un concept foarte interesant pentru care l-aş rezuma aşa: protecţie prin inovare, protecţie prin competitivitate”, a declarat Varujan Vosganian, vineri, în cadrul forumului „România după criză: Prognoze economice. Piaţa de capital”, desfăşurat la Mamaia.
El a explicat că această protecţie nu înseamnă ajutorarea celor slabi, ci încurajarea celor puternici şi că multe industrii au dispărut din ţara noastră pentru că nu a fost dezvoltat un concept de protecţie a economiei.
„Noi trebuie să definim pentru economia românescă şi pentru economia europeană ce înţelegem prin competitivitate. Victime ale incapacităţii administraţiei româneşti de a defini corect conceptul de protecţie a economiei a lăsat foarte multe victime. Când vorbim de protecţie încercăm să ieşim din mentalitatea potrivit căreia protecţia înseamnă să-i ajuţi pe cei slabi. Protecţie înseamnă să-i încurajezi pe cei puternici. Şi protecţie nu înseamnă protecţionism. Faptul că noi nu am dezvoltat un concept de susţinere, de protecţie a economiei şi să fim corecţi în primul rând a industriei româneşti a presărat aceşti 20 şi ceva de ani cu numeroase victime. A dispărut industria de locomotive, a dispărut industria de camioane, industria de automobile de teren, industria de tractoare, industria de utilaj greu, a dispărut flota, a dispărut industria de PVC, care face mase plastice, în România dacă vrei să faci mase plastice nu ai din ce”, a menţionat ministrul Economiei.
El a spus că în această perioadă o altă industrie dispare din România, referindu-se la industria chimică.
„Acum sub ochii noştri pe tăcute, încă pe tăcute,dispare industria chimică. Poate nu ştiţi, Combinatul de Îngrăşăminte de la Săvineşti s-a închis la 1 aprilie, Combinatul de Îngrăşăminte Chimice de la Bacău s-a închis la 1 iunie, Combinatul de Îngrăşăminte Chimice de la Victoria nu mai produce metanol, Combinatul de Îngrăşăminte Chimice AzoMureş şi-a înjumătăţit producţia, Combinatul de Îngrăşăminte Chimice de la Turnu Măgurele s-a închis la 1 iunie, Combinatul de Îngrăşăminte Chimice de la Slobozia se va închide la sfârşitul anului. E vorba de combinatele pe care…, de grupul infracţional cu care am făcut eu subminarea economiei naţionale. Ce înseamnă asta ? Înseamnă oraşe monoindustriale care s-au trezit cu sute şi mii de şomeri, 1000 la Turnu Măgurele, 400 la Victoria, 500 la Făgăraş, şamd. Uzinele se duc toate să hrănească industria metalurgică din Turcia şi încă o industrie care se şterge de pe harta economiei româneşti”, a mai menţionat Vosganian.
De asemenea, el a avertizat dacă acest concept de protecţie nu va fi dezvoltat, atunci sunt în pericol şi industria oţelului şi industria aluminiului.
„Urmează, dacă nu dezvoltăm acest concept de protecţie, se pregăteşte oţelul şi aluminiul. Să fie clar, pe progamul de liberalizare a preţurilor la energie şi gaze, dacă nu se face o gândire privind protecţia prin inovare, prin competitivitate, prin utilizarea eficientă a filosofiei certificatelor de emisie şi certificatelor verzi, industria oţelului şi industria aluminiului nu au viitor”, a mai spus Vosganian.