Tribunalul Vâlcea a aprobat miercuri intrarea în insolvenţă a combinatului.
Vosganian a avut în ultimele zile mai multe întâlniri cu conducerea Oltchim, sindicatele, acţionarii, creditorii şi salariaţii combinatului chimic.
„La intalnirea cu reprezentanţii creditorilor Oltchim, ministrul economiei, Varujan Vosganian a invocat posibilitatea asigurării de aceştia de materii prime (regim tip lohn) şi lichidităţi pentru asigurarea funcţionării în perioada următoare a companiei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim.
Oltchim a încheiat anul 2012 cu datorii totale de peste 2,68 miliarde lei. Printre creditori Oltchim se numără BCR, CEC, Banca Transilvania, Electrica SA, SALROM şi CFR Marfă.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.
Guvernul a decis să ceară intrarea în insolvenţă a Oltchim după ce anul trecut a eşuat în încercarea de a privatiza compania.
Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.