Vosganian va începe consultări cu industriaşii pentru o strategie de reindustrializare a României

Economica.net
02 04. 2013
varujan_vosganian_58940600

„De joi vom începe şi consultările cu fiecare industrie. Am identificat 80 de industrii diferite şi vom avea discuţii cu fiecare dintre aceste, astfel încât la începutul lunii iunie, împreună cu membrii comisiei care elaborează strategia (de reindustrializare a României – n.r.), să facem un rezumat cu opţiunile tuturor zonelor, segmentelor industriale din România”, a afirmat Vosganian la o conferinţă pe tema reindustrializării României.

El a arătat că pentru industrializarea României este necesară privatizarea şi retragerea statului din economie, cu câteva excepţii de natură strategică, precum şi implicarea în zonele industriale de vârf şi integrarea industriei prelucrătoare într-o strategie comună europeană, care să nu fie protecţionistă, dar care să susţină industriile.

Pe lângă acestea, Vosganian susţine că este nevoie de promovarea industriei româneşti în străinătate, adică de diplomaţie economică.

„Noi lucrăm la un text care să promoveze parcurile industriale. Aşa cum, ca să faci turism ai nevoie de hoteluri, ca să aduci investiţii ai nevoie de poluri de inovare, de clustere şi de parcuri industriale, pentru că nu mai suntem ca pe vremuri, când Aversa era în centrul Bucureştiului”, a spus Vosgnaian.

Ministrul a menţionat că din cele 50 de parcuri industriale din România, multe se află într-o „situaţie performantă”, iar altele sunt în curs de formare. Din cele 40 de clustere, 13 sunt funcţionale, iar restul îşi aşteaptă partenerii.

Totdată, el a precizat că există un mare potenţial pe industriile de vârf.

„Acum avem un colectiv care lucrează pentru dezvoltarea tehnologiei imprimantelor 3D. România este foarte performantă în ceea ce priveşte tehnologia laserului, este printre ţările de vârf. După opinia noastră, tehnologiile 3D, care vor da o grea lovitură unor economii cum este cea chineză, vor fi în avangarda evoluţiei economiei mondiale”, a completat Vosganian.

Una dintre principalele direcţii pentru industrializare este responsabilitatea Ministerului Economiei de a privatiza tot ce se poate privatiza, de a încheia din punct de vedere juridic prin procedura insolvenţei acolo unde lucrurile nu mai pot fi salvate şi de a valorifica patrimoniul.

„Industria de apărare deţine un patrimoniu uriaş, care era corespunzător pe vremea când industria de apărarea avea 200.000 de slariaţi, dar atunci când industria de apărare a rămas cu 6.000 de salariaţi este cu totul disproporţionat. Industria de apărare se poate ruina numai întreţinând acest uriaş patrimoniu în care mai mult de un sfert din salariaţi nu fac decât să păzească terenurile, depozitele şi clădirile care nu mai folosesc economic. Trebuie să fim, pe de o parte, Cenuşereasa din timpul zilei şi trebuie să fim Cenuşereasa de la miezul nopţii, anume să încurajăm industriile de vârf”, a precizat ministrul.

El a întărit ideea că trebuie încurajată industria de automobile, inclsuiv cele care funcţionează pe bază electrică, industria laserelor şi a imprimantelor 3D şi cele de înaltă tehnologie.

În ceea ce priveşte reprezentarea diplomatică economică a României, aceasta s-a înjumătăţit în ultimii trei ani. În zona Asia-Oceania reprezentarea se apropie de zero, în Asia de sud-est şi Australia avem doar o singură reprezentare, la Singapore. Şi în Africa suntem aproape absenţi, avem la Cairo şi Cape Town.

În ciuda acestei slabe reprezentări, comerţul exterior a avut o îmbunătăţire, iar o reprezentare mai bună va potenţa comerţul internaţional.

Potrivit lui Vosganian, în perioada de criză, singurul domeniu care a scăpat nevătămat în afara sistemului bancar a fost cel al comerţului exterior. Exporturile au crescut cu 12 miliarde euro din 2009 până în 2012, iar importurile au înregistrat o stabilitate faţă de 2008, acestea nu au crescut proporţional cu exporturile, ceea ce reprezintă o ameliorare.

El a arătat că Nokia asigura 8% din exporturile României, iar în condiţiile în care anul trecut România a avut exporturi la un nivel similar cu cel din 2011, înseamnă că celelalte componente ale exportului au avut o îmbunătăţire considerabilă.

„Ce vom face? Pentru că, potrivit strategiei guvernamentale, nu putem angaja personal, vom proceda la o anumită reorientare a unei părţi din aparatul diplomatic al României din Europa către terţele pieţi, astfel încât să avem o reprezentare echilibrată, mă refer la Asia de Sud-Est, la centrul Africii şi la America Latină.”, a conchis ministrul Economiei.