Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. Votul de învestire a Guvernului s-a încheiat. Ce decalarații au făcut Ciolacu, Drulă, Simion, Coarnă (SOS) și Gavrilă (POT)

23 12. 2024
Ciolacu

Noul Guvern a primit luni votul de învestitură în plenul reunit al Parlamentului.

Executivul este compus din: prim-ministru, 16 ministere, dintre care opt conduse de PSD, şase de PNL şi două de UDMR. Guvernul are trei funcţii de viceprim-ministru, dintre care una revine PSD – viceprim-ministru fără portofoliu, iar celelalte două cu portofoliu – PNL şi UDMR.

Guvernul îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Componenţa noului Executiv este următoarea:

* prim-ministru – Marcel Ciolacu

* viceprim-ministru – Marian Neacşu

* viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu

* viceprim-ministru, ministru al Finanţelor – Tanczos Barna

* ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu

* ministrul Justiţiei – Radu Marinescu

* ministrul Apărării Naţionale – Angel Tîlvăr

* ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului – Bogdan-Gruia Ivan

* ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila

* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Attila Cseke

* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu

* ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale – Simona Bucura-Oprescu

* ministrul Culturii – Natalia Intotero

* ministrul Educaţiei şi Cercetării – Daniel David

* ministrul Afacerilor Externe – Emil Hurezeanu

* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Marcel Boloş

* ministrul Energiei – Sebastian Burduja

* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Mircea Fechet.

Update 1: Senatorii şi deputaţii au acordat, luni, în şedinţă comună, votul de încredere Guvernului condus de Marcel Ciolacu.

S-au înregistrat 240 de voturi „pentru” şi 143 de voturi „împotrivă”, a anunţat deputatul PSD Daniel Suciu, care a prezentat procesul verbal referitor la rezultatul votului. Pentru ca Parlamentul să acorde încredere Guvernului era nevoie de voturile favorabile a 233 parlamentari. Guvernul a trecut astfel cu doar șapte voturi peste minimul necesar.

Au fost prezenţi 450 de parlamentari, 383 fiind voturile exprimate.

Știrea inițială

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a vorbit luni, în discursul de prezentare a programului de guvernare, în plenul reunit al Parlamentului, despre patriotismul economic, oprirea războiului din Ucraina şi a precizat că „România se va dezvolta în pace şi linişte”.

Ciolacu a susţinut că renaşterea industrială a României se va face prin „patriotism economic”, după ce a stat şi „s-a gândit mult” la votul dat de români la ultimele alegeri.

„Rezolvarea deficitului de forţă de muncă şi energia ieftină obţinută prin creşterea producţiei sunt elementele principale pentru succesul renaşterii industriei României. Patriotism economic nu înseamnă comunism. Înseamnă să produci cât mai mult în ţara ta, să echilibrezi balanţa de plăţi şi să stimulezi domeniile în care chiar putem face performanţă: agricultură, IT, petrochimie sau materiale de construcţii. Mai mult, patriotism economic înseamnă mai multe locuri de muncă aici, în România. Asta va genera venituri bugetare mai mari cu 6 miliarde euro, cumulat, în următorii 5 ani. Vă mărturisesc că eu, unul, am stat şi m-am gândit mult la votul dat de români la ultimele alegeri. Şi au dreptate! Trebuie să ne apărăm cu mai multă forţă identitatea, valorile şi interesele noastre naţionale! Iar prima dovadă este ordonanţa adoptată săptămâna trecută prin care blocăm preluarea ostilă a oricărei companii din România de către firme străine, dacă există interese contrare celor ale statului român!”, a declarat Ciolacu.

Pe de altă parte, premierul desemnat a spus că a dezvoltat o relaţie bună cu preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, România va susţine oprirea războiului din Ucraina, iar ţara noastră se va dezvolta „în pace şi linişte”.

„În plus, aderarea deplină la Schengen şi ridicarea vizelor pentru SUA sunt alte dovezi clare că suntem o naţiune respectată în Europa şi în lume. În egală măsură, ştiu că românii vor să trăiască în pace. Am ajuns să preţuim şi mai mult pacea de când avem un război la graniţă. România se va dezvolta în pace şi linişte. Aceasta este garanţia mea şi a Guvernului. De aceea, am dezvoltat o relaţie foarte bună cu preşedintele ales al Statelor Unite. Cred cu tărie că, după 20 ianuarie, odată cu preluarea oficială a mandatului, una dintre marile sale priorităţi va fi oprirea războiului din Ucraina. Iar România va susţine Statele Unite cu toate puterile în acest demers”, le-a spus Ciolacu parlamentarilor.

„Deşi avem în faţă un mandat greu, sunt sigur că împreună putem să depăşim această explozie de ură din ultima vreme, care ne-a făcut rău tuturor. Ura nu ne ajută să construim, ci doar să demolăm ceea ce am clădit cu atâta trudă. Iar acest guvern vrea să construiască autostrăzi, spitale, şcoli, sisteme de alimentare cu apă şi gaze. Dar, mai ales, vrem să construim o societate echitabilă, echilibrată, în care fiecare membru al său să-şi găsească locul şi să fie respectat”, a declarat Ciolacu la finalul discursului susţinut în plenul reunit al Parlamentului.

Ce a declarat Drulă

Deputatul USR Cătălin Drulă a afirmat, luni, în plenul reunit al Parlamentului, că „guvernarea minciunii continuă”, transmiţându-i premierului Marcel Ciolacu că ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni arată faptul că „nu a înţeles nimic”.

„Ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, domnule Ciolacu, arată faptul că nu aţi înţeles nimic. Guvernarea minciunii continuă. Guvernul Ciolacu 2 este sub sloganul ‘la vremuri noi, tot voi’. Am intrat în aceste discuţii pentru o eventuală guvernare cu două idei clare: adevăr şi reforme. Am găsit exact opusul: ascunderea adevărului şi dorinţa de a continua exact ca până acum. Aţi minţit, aţi minţit privind economia. J.P. Morgan spune într-o notă emisă astăzi (luni – n.r.) că poziţia fiscală a României este printre cele mai rele vreodată într-un an în care nu este recesiune. Dumneavoastră, într-o postare şi într-un rar moment de sinceritate, numiţi situaţia ca gravă. Cine ne-a adus aici, domnule Ciolacu? Cine a guvernat în ultimii trei ani? Cine ne spunea că totul e roz? Cine ne spunea că bugetele sunt realiste? Cine vă spunea aici în fiecare an la buget că cheltuielile sunt subevaluate şi că veniturile sunt supraevaluate”, a declarat Cătălin Drulă, în plenul reunit al Parlamentului, la şedinţa comună de învestitură a viitorului Guvern.

El a adăugat că votul asupra unui nou guvern ar trebui să fie întotdeauna „un motiv de speranţă, un nou început”.

„Dar, eu vă întreb: ce speranţă să aibă oamenii tot cu Iohannis la Cotroceni, tot cu Ciolacu premier? Acum vreţi să ne mai aduceţi şi fantoma lui Crin Antonescu şi să ni-l băgaţi pe gât. La 35 de la revoluţie rânjeşte din iad Ceauşescu când vede o nouă nomenclatură şi nişte noi securişti care se agaţă cu disperare de putere. Eu am atât să le spun românilor: să nu-şi piardă speranţa şi le promit că vom lupta cu minciuna până la ultima fărâmă de energie. Şi lupta cu minciuna începe cu un vot împotriva acestui guvern”, a spus deputatul USR.

Ce a declarat Simion

Preşedintele AUR, George Simion, a declarat, luni, că audierile din comisii, „care au durat doar patru ore”, nu au fost o dovadă că partidele coaliţiei de guvernare au înţeles vocea poporului, cum, de altfel, nu este nici Guvernul Ciolacu 2.

„Marcel Ciolacu ne-a spus că nu trebuie să revenim la comunism. Ce spuneţi astăzi că este alb, cu siguranţă pot şti investitorii străini, partenerii, mâine că este negru. Dacă nu ne întoarcem la comunism, de ce nu avem parte de alegeri libere? Din cauza TikTok-ului? Din cauza dovezilor despre care aţi spus că există, dar nu le-a văzut nimeni? De ce nu revenim, aşa cum este normal, la reluarea celui de-al doilea tur de scrutin? Mai are cineva încredere în voi că veţi asigura o tranziţie democratică a puterii? Mai are cineva încredere în voi că veţi organiza alegeri libere după ce tot anul 2024 v-aţi bătut joc de procesul democratic şi aţi început cu comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare?”, a spus Simion în plenul reunit al Parlamentului.

El a adăugat că procedurile de învestire a Guvernului au fost, luni, „pe repede înainte”, deşi puteau fi făcute şi pe 27 şi 28 decembrie.

„Arătaţi dispreţ şi arătaţi că n-aţi auzit vocea poporului, iar asta o să vă taxeze. Iar românii, care nu sunt bogaţi şi nu i-aţi îmbogăţit voi şi nu este prosperitate în ţară şi nu avem creştere economică, românii o să vă taxeze. Noi am încercat să fim un factor de echilibru şi oameni care au cerut raţiune şi să revenim la cadrul constituţional. Aveţi grijă că de data aceasta, de acest Crăciun, aţi scăpat. Aveţi grijă să nu ajungem în situaţii în care într-adevăr dictatura să fie instalată în formele ei cele mai urâte. Aveţi grijă să nu existe vărsare de sânge în acest decembrie în care noi ar trebui să ne plângem morţii de la Revoluţie, care au ieşit în stradă pentru alegeri libere. Fac un nou apel la echilibru şi la calm şi la raţiune din partea voastră, pentru că audieri în comisii timp de patru ore nu au fost o dovadă că aţi înţeles vocea poporului şi nici faptul că vă întoarceţi aici, în faţa românilor, cu un Guvern Ciolacu 2 nu este un semn că aţi auzit”, a menţionat acesta.

Deputatul AUR, Ramona Bruynseels, a spus la rândul ei, că programul de guvernare prezentat este „limitat, superficial, emis de un Guvern care este ilegitim şi care bineînţeles că a fost nominalizat de un preşedinte uzurpator”.

Senatorul AUR Petrişor Peiu a precizat că programul de guvernare este scris de către un personaj colectiv „care suferă, fără îndoială, de dedublare a personalităţii”.

„Avem o personalitate binevoitoare care vorbeşte de facilităţi de tot felul, de cheltuieli, de programe generoase şi o personalitate oarecum negativă, cu o conotaţie negativă, care ne vorbeşte de reforme”, a menţionat Peiu.

Ce a declarat Coarnă

SOS România nu va vota Guvernul propus de Marcel Ciolacu, pe motiv că acesta nu are legitimitate, a anunţat, luni, liderul deputaţilor SOS, Dumitru Coarnă.

„Nu putem vota un guvern ilegitim. Acest guvern nu are legitimitate dintr-un simplu motiv: cel care a desemnat guvernul este într-o infracţiune în formă continuă, se numeşte uzurpare de calităţi oficiale, articolul 258 alineatul 2 Cod penal. Nu poţi vota un guvern ilegitim, nu ai cum, pentru că, practic, faci parte din acest joc pervers de reintroducere a dictaturii. Suntem într-o lovitură de stat în desfăşurare, începând cu data de 5 octombrie, prin acea decizie a Curţii Constituţionale pe care aţi influenţat-o în mod temeinic. Patru judecători PSD şi unul UDMR au luat o decizie care frizează penalul. Trebuie toţi cercetaţi şi condamnaţi penal. Grupul parlamentar SOS România nu susţine şi nu votează un guvern ilegitim”, a spus Coarnă, în plenul reunit al Parlamentului, la şedinţa comună de învestitură a viitorului Executiv.

Senatorul SOS România Clement Sava a spus că acest Guvern „ţine de alte vremuri” şi nu va rezista.

„Pe 5 octombrie aţi aruncat alegerile în aer influenţând Curtea Constituţională să interzică un candidat. De atunci tot sistemul constituţional din România s-a dus în cap. Acum continuaţi. Nu mai suntem un stat de drept, nu mai suntem un stat din acest moment. Suntem spitalul de nebuni al unui cetăţean care inventează guverne pe hârtie şi noi trebuie să stăm să îl ascultăm. Luaţi-vă guvernul şi fugiţi în cele cinci secunde pe care aţi vrut să ni le daţi ca timp de exprimare. Cinci secunde e prea mult pentru acest guvern. Vă dau în scris că nu veţi rezista, aşa cum n-au rezistat nici alegerile prezidenţiale pe care le-aţi aruncat în aer şi pe care acum nu mai ştiţi cum să le scoateţi la lumină. Le scoateţi la lumină înviind candidaţi din alte vremuri. Guvernul vostru ţine de alte vremuri şi îi vom pune sfârşit”, a declarat Clement Sava.

Ce a declarat Anamaria Gavrilă

Parlamentarii POT nu vor susţine Guvernul propus de Marcel Ciolacu, considerând că este „o făcătură” şi vor vota împotrivă, a anunţat, luni, preşedintele Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă.

„Fake it till you make it. Nu merge, domnule Ciolacu şi domnule Iohannis. Adică, nu pot să te prefaci până când poate se întâmplă. Nu se întâmplă, domnule Ciolacu şi nu se întâmplă, domnule Iohannis. Nu poţi fenta realitatea. De la hârtia semnată de Iohannis pentru dumneavoastră, domnule Ciolacu, până la guvernul dumneavoastră şi tot ce veţi semna de acum încolo – nu este legal. Este ilegal, nu este real. Noi nu mai avem un stat de drept în România de când CCR a revizuit şi a întors o decizie definitivă. Aşadar, toate deciziile CCR au devenit atacabile, pentru că CCR ne-a arătat că sunt atacabile”, a afirmat Gavrilă, în plenul reunit al Parlamentului, la şedinţa comună de învestitură a viitorului Executiv.

Ea a spus că POT este pentru România, menţionând că dintre miniştrii propuşi nu sunt foarte mulţi care au trăit cu adevărat în ţările din Uniunea Europeană.

„Domnule Ciolacu, aţi început discursul cu inducerea fricii. Doar laşii folosesc frica. Nu ştiţi să construiţi. De 35 de ani aţi condus cu frică, cu frica că te dau afară, cu frica că o să ai probleme, cu frica că nu mai primeşti aviz. Pe 24 noiembrie românii au arătat că nu le mai este frică de voi. Nu mai merge. Veniţi să ne spuneţi că sunteţi pro-europeni. Noi vrem să vă anunţăm că noi suntem pentru România. Domnule Ciolacu, mă uit la dumneavoastră şi la propunerile pentru guvern. Nu văd şi nu cred că sunt foarte mulţi oameni de acolo care au trăit cu adevărat în ţările din Uniunea Europeană. Noi, pleava, am trăit în ţările din Uniunea Europeană şi ştim exact ce înseamnă. Domnule Ciolacu, nu poţi să ne omori şi apoi să vii să-ţi ceri iertare. Nu poţi să ne omori democraţia, nu poţi să ne omori economia, nu poţi să ne omori demnitatea în lume şi apoi să vii să îţi ceri iertare”, a adăugat Gavrilă.

Liderul POT a mai spus că nu se vede puterea economică despre care vorbeşte Marcel Ciolacu, ci doar „datorii şi ilegalităţi comise pe bandă rulantă”.

„Ne-aţi îndatorat 200 de miliarde de euro şi nu vedem investiţii. Pentru voi, probabil, investiţiile sunt cod pentru datorii, pentru cheltuieli. Spuneţi că sunteţi de acord să se oprească războiul. Ce rusofil aţi devenit! Nu vom susţine o ilegalitate, o neconstituţionalitate şi o făcătură de guvern şi de preşedinte al României. Vom vota împotrivă”, a subliniat deputatul POT Anamaria Gavrilă.