Soluția noului Guvern pentru lipsa forței de muncă din agricultură – vor să dea vouchere șomerilor pentru a merge la școală
Noul Guvern vrea să investească 50 de milioane de euro în măsuri pentru restructurarea învățământul profesional și tehnic, iar una dintre acestea se referă la acordarea de stimulente financiare sub forma unor vouchere șomerilor din mediul rural pentru a merge la cursuri de calificare. Măsura ar avea drept scop reducerea migrației forței de muncă spre Vestul Europei și acoperirea necesarului de forță de muncă din agricultură.
„Propunem acordarea de vouchere pentru persoanele în șomaj cronic din mediu rural cu care să poată achiziționa cursuri de specializare pentru meseriile agricole și meserii conexe (mecanici agricoli sau servicii specifice agriculturii). Astfel, forța de muncă din mediu rural care nu este integrată pe piața muncii va avea o șansă să devină activă pe un salariu mai bun”, se specifică în Programul de Guvernare 2021-2024 al PNL, USR-PLUS, UDMR.
Totodată, Guvernul planifică investiții pentru finanțarea infrastructurii aferente liceelor agricole și finantarea dezvoltării fermelor model de pe lângă liceele agricole.
În plus, se dorește în continuare sprijinirea cooperării între instituții de învățământ cu profil agricol și agenții economici din domeniul agro-alimentar pentru asigurarea premiselor de punere în practică a învățământului dual în agricultură
Potrivit sursei citate, la începutul anului 2019, numărul instituțiilor de învățământ secundar superior care școlarizau pe filiera tehnologică, profilul resurse naturale și protecția mediului, a fost de 323, din care 99 în mediul rural (27,8%), iar un număr de 24, din care 20 în mediul rural reprezentau școlile profesionale care școlarizează în profilul agricol (83,3%).
„Scăderea numărului de licee cu profil agricol s-a produs concomitent cu reducerea numărului de absolvenți. Deși în ultimii ani situația parteneriatelor încheiate între liceele care oferă calificări profesionale și agenți economici are o tendință de creștere, studenții nu vin din aceste licee cu o experiență practică consolidată, ci o dobândesc direct în ferme cu sprijinul antreprenorilor locali implicați în agro-afaceri. Astfel, nevoia creării acestor parteneriate trebuie susținută.”, se mai specifică în programul de guvernare.
12 milioane de euro, investiții în 100 de ferme pedagogice
Tot legat de zona de educație în mediul rural, Guvernul mai vrea să ia din banii dedicați de școli pentru măsuri de educație alimentară ( prin HG 640/2017) pentru a susține finanțarea unei Rețele Naționale de Ferme Pedagogice formate din circa 1.000 de ferme/gospodării.
Totodată vrea să promoveze un act normativ referitor la „ferma pedagogică” care să stimuleze acțiuni de educare și mediatizare în școli, privind consumul de produse românești. Buget alocat va fi de 12 milioane de Euro din fonduri FEADR.
Ferma pedagogică este un tip de fermă unde școlile și grădinițele pot aduce copii în scopuri educative.