MECT a lansat, luni seară, proiectul de act normativ în dezbatere publică, iar propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectul de act normativ se primesc în termen de 10 zile.
Conform proiectului, beneficiarii pot utiliza voucherele de vacanţă pe baza actului de identitate numai pentru achiziţionarea de servicii turistice de la unităţile afiliate, stabilite de Autoritatea Naţională pentru Turism. Beneficiarii au dreptul să îşi aleagă unitatea afiliată pentru achiziţionarea serviciilor turistice. Utilizarea de către beneficiar de vouchere de vacanţă pe suport hârtie sau suport electronic, necuvenite, îl va obliga pe acesta la plata contravalorii voucherelor către angajator.
Sistemul voucherelor de vacanţă pe suport electronic organizat de unităţile emitente, în colaborare cu angajatorii, trebuie să permită beneficiarilor voucherelor de vacanţă pe suport electronic accesul la informaţiile privind utilizarea şi soldul valorii nominale a voucherelor de vacanţă transferate beneficiarilor.
Unităţile afiliate vor încheia contracte de prestări servicii cu unităţile emitente. În acest contract va fi prevăzut costul decontării voucherelor de vacanţă.
Angajatorii sunt obligaţi să înştiinţeze beneficiarii cu privire la data alimentării şi valoarea voucherelor de vacanţă transferate pe suportul electronic.
Conform notei de fundamentare, proiectul de act normativ are impact pozitiv asupra mediului de afaceri, întrucât determină creşterea veniturilor din turism şi din activităţile conexe acestuia. Proiectul creează un impact pozitiv în rândul angajaţilor care au posibilitatea de a-şi petrece concediul efectiv prin achiziţionarea unui pachet de servicii turistice, se arată în document.
Proiectul de act normativ a fost transmis mediului asociativ din domeniul turism, precum şi mediului asociativ al emitenţilor de vouchere de vacanţă, iar propunerile şi observaţiile acestora au fost incluse.