„În curând, preşedintele va dezvălui detaliile noii sale strategii şi vă pot spune că se va concentra pe protejarea teritoriului nostru, creşterea prosperităţii noastre (…) şi, în fine, creşterea influenţei americane”, a explicat McMaster.
Potrivit generalului-locotenent McMaster, care a vorbit sâmbătă la cea de-a cincea ediţie a Forului Anual Reagan privind Securitatea, desfăşurat în Simi Valley (California), intenţia preşedintelui Trump nu este să ia măsuri de securitate naţională pornind de la o „ideologie rigidă”, ci pornind de la apărarea „chintesenţei intereselor naţionale”.
Cuvintele lui McMaster contrastează cu abordarea obişnuită a secretarului de stat al SUA, Rex Tillerson, care pledează pentru găsirea unor soluţii diplomatice în faţa creşterii tensiunilor între SUA şi ţări precum Coreea de Nord şi Iran. Mai mult, McMaster a acuzat sâmbătă regimurile de la Phenian şi de la Teheran de „violarea suveranităţii vecinilor lor” şi de „exportarea terorii către alte naţiuni”.
În opinia lui McMaster, ameninţarea pe care o reprezintă Coreea de Nord „creşte cu fiecare zi”. „Cred că (ameninţarea) creşte cu fiecare zi, ceea ce înseamnă că suntem într-o cursă, serios, într-o cursă contracronometru pentru a rezolva această problemă. Ori de câte ori lansează o rachetă sau efectuează un test nuclear, Phenianul îşi îmbunătăţeşte capacităţile. Şi nu contează dacă (testul) este un succes sau un eşec, pentru că trebuie să înţelegem că de-a lungul anilor (Coreea de Nord) a învăţat din greşeli, şi-a îmbunătăţit (capacităţile) şi, din acest motiv, a crescut ameninţarea la adresa noastră”, a insistat McMaster, citat de CNN. „Există modalităţi de a soluţiona această chestiune fără să se ajungă la conflict armat, dar este o cursă pentru că el (Kim) se apropie tot mai mult, nu mai avem mult timp”, a continuat el.
„Cerem Chinei nu să ne facă nouă sau oricui altcuiva o favoare. Cerem Chinei să acţioneze în conformitate cu propriile interese, aşa cum ar trebui s-o facă, şi credem tot mai mult că este în interesul imediat al Chinei să facă mai mult”, a continuat McMaster, apreciind că Beijingul ar trebui să ia măsura unilaterală să nu mai exporte ţiţei în Coreea de Nord, deoarece „nu poţi lansa o rachetă dacă nu ai combustibil”.
În privinţa opţiunilor militare, McMaster a recunoscut că, dat fiind că Phenianul are artileria şi rachetele convenţionale îndreptate către Seul, „nu există o acţiune militară care să nu fie riscantă”. Dar Mc Master a adăugat că acţiunile Phenianului au făcut alianţele Americii cu Japonia şi Coreea de Sud „mai puternice ca oricând”.
Schimbarea de strategie la care s-a referit McMaster ar putea fi interpretată drept o decizie a lui Trump de a recurge la o nouă abordare în politica externă care l-ar îndepărta definitiv şi irevocabil de secretarul de stat al SUA, mai dispus la negocieri, comentează EFE.
Agenţia de presă spaniolă remarcă faptul că, în mod straniu, directorul CIA, Mike Pompeo, prezent şi el la forumul din California şi al cărui nume a fost vehiculat în ultima perioadă ca posibil înlocuitor al lui Tillerson, a adoptat un ton mai moderat decât McMaster în privinţa Coreei de Nord şi a Iranului. „Credem că (preşedintele nord-coreean) Kim (Jong-un) este un individ raţional, dar ne temem că nu este sfătuit bine de cei care îl înconjoară”, a spus Pompeo.
Referitor la Iran, directorul CIA a declarat că a scris mai multor reprezentanţi politici şi militari din această ţară pentru a-şi exprima preocuparea în legătură cu „atitudinea ameninţătoare” a Teheranului faţă de Irak, unde SUA conduc o coaliţie internaţională care luptă împotriva grupării teroriste Statul Islamic.