Vulpescu: Altă firmă de stat nu intră în insolvenţă până la finalizarea procedurii la Hidroelectrica

Economica.net
01 07. 2012
hidroelectrica_34644300

„Cât timp Hidroelectrica este în insolvenţă, nu ne propunem să începem o procedură similară la altă companie de stat. (…) Această decizie a fost posibilă la Hidroelectrica pentru că este o societate cu potenţial uriaş de redresare strict printr-un program de reorganizare jdicară”, a afirmat Vulpescu în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a intrat în insolvenţă în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie.

Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” şi al secetei din 2011.

„Eu am propus Consiliului de Administraţie să luăm această hotărâre. Dezbaterile au durat ore. În Consiliul de Adminsitraţie nu a fost niciun vot contra, au fost trei membri prezenţi”, a precizat Vulpescu.

Consiliul de Administraţie al Hidroelectrice este format din patru reprezentanţi ai Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al companiei, şi unul desemnat de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar.

Vulpescu a arătat că, dacă o altă companie de stat se va afla în stare de intrare în insolvenţă, va fi analizat potenţialul de redresare economică a respectivei societăţi, înainte de înaintarea către instanţă a cererii de acceptare a procedurii de insolvenţă.

„Dacă acum sau în viitor o altă companie de stat este sau va fi într-o stare de insolvenţă vom analiza dacă are potenţial de redresare prin mecanisme economice şi nu vom deschide procedura dacă va exista riscul ca acea societate să nu poată evita falimentul”, a precizat Vulpescu.

Avocatul Remus Borza, care deţine firma Euro Insol, desemnată administrator judiciar al Hidroelectrica, a declarat, prezent în emisiune, că în opinia sa toate companiile de stat ar trebui să treacă printr-un proces de insolvenţă.

„Ca o părere personală, toate companiile de stat ar trebui să treacă prin purgatoriul procedurii de insolvenţă, pentru că prin asta s-ar răsturna o paradigmă, anume că societăţile de stat nu generează decât pierderi şi arierate, şi într-o oarecare măsură este adevărat, pentru că lasă loc de manevră”, a spus Borza.

Vulpescu a afirmat că, în calitate de şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a transmis, de când a preluat conducerea OPSPI, informări către ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, privind „potenţiala” stare de insolvenţă nu doar la Hidroelectrica, ci şi la alte societăţi de stat.

„Ca şef OPSPI am făcut, cum este şi normal, informări către ministrul Economiei, privind constatări la companii cu capital integral sau majoritar de stat. Parte din informări se referă la potenţiala stare de insolvenţă, nu numai la Hidroelectrica. Am propus ca procedura insolvenţei să fie evitată pe cât posibil, chit că e vorba doar de reorganizare judicară, dar tot eu am sesizat că la Hidroelectrica este un asemenea potenţial de redresare, încât ar trebui urmată această procedură, ar trebui reorganizată societatea sub protecţia autorităţilor judiciare şi nu există un risc semnificativ ca Hidroelectrica să petreacă un timp lung în reorganizare sau să ajungă măcar pe aproape de faliment”, a spus Vulpescu.

Ministerul Economiei arăta, în urmă cu o săptămână, că reorganizarea Hidroelectrica se va face fără vânzare de active, cu asigurarea stabilităţii locurilor de muncă şi menţinerea în integralitate a drepturilor salariaţilor.

Reorganizarea companiei este estimată să dureze 16-18 luni.

Agenţia de rating Moody’s a retrogradat joi ratingurile Hidroelectrica pentru datorii pe termen lung şi pentru default cu două trepte, la nivelul „Caa1”, cu perspectivă negativă, şi a retras totodată calificativele, ca urmare a intrării în insolvenţă a companiei.

Perspectiva negativă a ratingurilor reflectă riscul ca procedura de insolvenţă să accelereze maturităţile datoriilor peste capacitatea de rambursare a companiei şi să afecteze capacitatea atragerii de finanţare.

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat miercuri că procedura insolvenţei la Hidroelectrica este una riscantă şi ridică semne de întrebare în legătură cu derularea viitoarelor oferte publice.