Vulpescu: Când a apărut oferta lui Diaconescu, statul era în proceduri pentru repornirea Oltchim

Economica.net
22 10. 2012
82044_87988200

În declaraţia dată la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Vulpescu le-a oferit procurorilor detalii privind privatizarea Oltchim.

La ieşirea din sediul DNA, Vulpescu a declarat că nu a primit nicio citaţie în acest sens, că a discutat de mai multe ori telefonic cu anchetatorii şi că a dat declaraţii în faţa lor în calitate de persoană care poate oferi informaţii.

Fostul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a arătat că, în opinia sa, Dan Diaconescu s-ar face vinovat de fapta de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Întrebat care este paguba produsă prin neprivatizarea Oltchim şi în ce constă ea, Vulpescu a arătat că aceasta se ridică la aproximativ 200-300 milioane de lei, respectiv suma pachetului de acţiuni.

În legătură cu natura pagubei, Vulpescu a menţionat că, în acest caz, nu este vorba despre o pagubă neapărat materială, ci de un grav dezechilibru adus instituţiilor statului.

În altă ordine de idei, Vulpescu a arătat că, în cazul în care nu exista vreo ofertă de privatizare, combinatul Oltchim ar fi repornit mult mai repede.

„Trebuie să înţelegem că, în momentul în care în procedura de privatizare s-a formulat o ofertă categorică, care îndeplineşte toate condiţiile legale şi condiţiile din caietul de sarcini pentru a fi declarată câştigătoare, ofertă ce nu putea fi înlăturată abuziv şi ilegal, ei bine, din acel moment, statul român Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, reprezentantul României la Bruxelles pe lângă Comisia Europeană, OPSPI şi alte instituţii au fost nevoite să întrerupă mai multe demersuri ce aveau acest obiect – acordarea unui sprijin financiar la Oltchim pentru plata salariilor din urmă şi reluarea activităţii. Acest proces trebuie reluat acum de la zero. Este anevoios. Apar probleme suplimentare când te opreşti la trei sferturi din drum şi după 10 zile o iei de la capăt”, a mai declarat Vulpescu.

Fostul şef al OPSPI a arătat că se va prezenta în faţa anchetatorilor ori de câte ori va fi nevoie, pentru a oferi lămuriri privind eşecul privatizării Oltchim.

La 3 octombrie, OPSPI a sesizat Parchetul în privinţa săvârşirii de către Dan Diaconescu a infracţiunii de înşelăciune în formă continuată prin inducerea în eroare şi pentru dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al Oltchim.

„Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, sesizează, astăzi, 3 octombrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cu privire la săvârşirea de către numitul Diaconescu Cristian Dan a infracţiunii de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prin inducerea în eroare a statului român şi a opiniei publice în ce priveşte existenţa la dispoziţia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la Oltchim de statul român, prin MECMA – OPSPI”, s-a arătat într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Dan Diaconescu câştigase licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul de preluare a acţiunilor nu a fost însă semnat, întrucât Dan Diaconescu nu a prezentat OPSPI dovezi că deţine suma pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.