Vulpescu: Oltchim ar trebui restructurată

Societatea Oltchim ar trebui restructurată, insolvenţa presupunând dificultăţi în a menţine combinatul în stare de funcţionare, iar o soluţie potrivită pentru restructurare urmează să fie găsită în urma colaborării dintre bănci şi stat, a declarat, marţi, Remus Vulpescu, consilier al ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, la o conferinţă privind rolul băncilor în restructurarea companiilor.
Economica.net - mar, 13 nov. 2012, 09:35
Vulpescu: Oltchim ar trebui restructurată

‘Oltchim trebuie restructurat. Este uşor să spui că trebuie să treacă prin procedura insolvenţei. La Hidroelectrica era în mod evident cea mai bună soluţie. Oltchim ar avea foarte mari dificultăţi să rămână în stare de funcţionare’, a afirmat Remus Vulpescu.

Reprezentantul MECMA a adăugat că pentru Oltchim ar trebui încercate mijloace alternative de obţinere a rezultatelor, printr-o colaborare cu mediul bancar.

‘Cred că trebuie încercate mijloacele alternative de obţinere a aceloraşi rezultate. Avem colaborare bună cu creditorii din sistemul bancar. Este o iniţiativă care a fost întreţinută de băncile private mai mult de către stat, de a se insista la căutarea soluţiilor de reorganizare. Este bine că vedem într-un caz ca Oltchim această determinare a băncilor, de a căuta o soluţie. Am stabilit împreună că dacă reuşim împreună la Oltchim, este uşor să ne gândim că putem să realizăm un program de restructurare la mai multe companii ce au nevoie’, a spus Remus Vulpescu.

Oficialul a precizat că statul trebuie să îşi asume problemele reale cu care se confruntă, în contextul în care sectorul privat este deschis să contribuie la rezolvarea lor.

‘Statul trebuie să îşi asume problemele serioase, reale, care odată asumate, chiar şi declarate, devin mult mai simplu de rezolvat. Din sectorul privat există disponibilitate foarte mare pentru a contribui la rezolvarea unor probleme. A rămas ca noi, administraţia publică, să recunoaştem că lucrurile nu merg bine.

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni, că există „un interes foarte clar şi foarte concret din partea investitorilor pentru Oltchim”.

La rândul său, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu a declarat marţi pentru AGERPRES că are informaţii cu privire la intenţiile ruşilor de la TISE pentru a prelua rafinăria Arpechim şi implicit a se implica în managementul de la Oltchim.

Muncitorii de la combinatul vâlcean au ieşit marţi din nou în curtea interioară a întreprinderii protestând pentru lipsa de perspective a locurilor de muncă şi a salariilor restante, scandând lozinci anti-guvernamentale şi acuzând autorităţile judeţului pentru promisiuni neonorate.

Combinatul Oltchim a fost închis la sfârşitul lunii august din cauza datoriilor de peste 500 de milioane de euro. Între timp a trecut şi printr-o privatizare nereuşită şi a fost repornită o secţie la începutului lunii octombrie.

În acest timp a fost schimbată conducerea combinatului în frunte cu managerul general Constantin Roibu iar în locul său a fost numit ing Mihai Bălan fost director al CET Govora.

În luna septembrie combinatul a trecut printr-un proces eşuat de privatizare.

Oltchim Râmnicu Vâlcea a raportat pierderi de 308,5 milioane lei pe primele nouă luni, în creştere cu peste 128,73 milioane lei (71%), faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Te-ar mai putea interesa și
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea cotaţiilor la cereale şi zahăr fiind compensată de creşterea......
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...